Отбелязваме 90-годишнината от рождението на Ласло Наги

Публикувано:
12:08ч / 07.10.2015г
Брой прочитания:
556
Брой коментари:
0

На 6 октомври „родопският унгарец“, както някои наричат големия унгарски поет, преводач и публицист Ласло Наги, щеше да навърши 90 г.. За съжаление, той живя на този свят само 53 г., но много от тях посвети на България.

Ласло Наги (17.07.1925 – 30.01.1978) е роден в с. Фелшьо Исказ (Западна Унгария). Той е изтъкнат преводач на българско народно творчество и българска поезия, носител на Ботевска награда. По повод кръглата годишнина пред бюста му в Унгарския културен институт в София бяха положени венци.

След това в Централия военен клуб на бул. „Цар Освободител“ 7 се състоя паметна вечер в чест на Ласло Наги, организирана с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката, както и с подкрепата и участието на Съюза на унгарските писатели и Съюза на българските писатели. Сред почетните гости бяха Н.Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария у нас, и голяма делегация от унгарски културни дейци, пристигнали специално по повод отбелязването на кръглата годишнина на своя виден сънародник, сред които е и синът на поета, Андраш Наги.

Вечерта откри г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт в София. Слова за Ласло Наги произнесоха д-р Тамаш Гергей Кучера, главен секретар на Унгарската академия за изкуствата, Тамаш Карпати, зам.-генерален директор на Института Балаши, Янош Сентмартони, председател на Съюза на унгарските писатели. Приветствие от името на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов прочете поетът Димитър Христов, член на ръководството на Съюза. Беше прочетено и послание от зам.-министъра на културата Боил Банов.

Паметната вечер продължи с представяне на стихове от Ласло Наги в изпълнение на Мариела Станчева, многократен победител в Унгаро-българския рецитаторски конкурс в Шумен, Прозвучаха и три унгарски народни песни.

Преводачът от унгарски и уважаван издател Мартин Христов, връчи наградите на победителите в конкурса за превод на стихотворения от Ласло Наги, в който се включиха ученици и студенти. Конкурсът беше подкрепен от Министерството на образованието и науката.

Тържествата по повод 90-годишнината на унгарския поет, писател и публицист продължават днес, 7 октомври, в Смолян, където пред Градската библиотека ще бъде открит бюст-паметник на големия приятел на Родопския край.  Ще има фолклорна програма на побратимения район Кишпещ, изпълнения на народната певица Валя Балканска, деца ще рецитират стихове на Ласло Наги. По-късно в града ще бъде открита изложба в негова памет с участието на Андреа Бенкьо, представител на Литературен музей „Петьофи”-Будапеща.

В културната програма в Смолян са включени още:

– Поздравление от Фолклорен ансамбъл „Родопа”

– Представяне на книгата на Ласло Наги „Не обяснявай чудесата – чудодействай”

– Представяне на Списание „Везни”, посветено на Ласло Наги

 

 

Източник: Унгарски културен институт