Нашите моменти от фестивала „София диша“

Публикувано:
08:50ч / 28.08.2017г
Брой прочитания:
389
Брой коментари:
0

През тази година фестивалът „София диша“ се проведе на 26 и 27 август около храм-паметника „Св.Александър Невски“. За пореден път центърът на София стана място за среща на хората, които търсят нещо ново, и тези, които могат да предложат храна за тялото и духа. Имаше забавления за малки и големи, уроци по програмиране и лазене през препятствия, представяне на българските народни обичаи. Продаваха се коктейли и книги…

В Детската зона нашата приятелка Сандра Топалска от мрежата „Хлебни къщи“ учеше децата как да пресяват брашно и да правят български квасен хляб по метода „Театър на трохите“. Идеята е групово да се изработват фигурки от тесто, на които се „възлагат“ различни роли в импровизирани от участниците ситуации.

В зона България вниманието ни привлече щандът на Ренета Георгиева „Нишан“, която охотно разказваше на всеки, порявил интерес, за проучванията си, свързани с ритуалите на българската сватба. Самата Рени и съпругът й са с оженили според народните традиции и са готови да споделят опита си с всеки, който би желал да последва примера им, затова са създали специалния сайт nishan.bg. Впрочем, ако някой вече се е зантригувал от традиционната българска сватба и има записки по темата, може да ги изпрати до 15.09.2017 г. на reni@nishan.bg и ще спечели награда. Това научихме от листовката, раздавана по време на фестивала „София диша“. Рени уточнява, че към записките трябва да се добавят трите имена на човека, от когото сте получили информацията, годината и мястото на раждане.

За съжаление, през тази година, можахме да отидем само през втория ден на фестивала и то за кратко, но беше приятно да се срещнем със стари познати и да открием нови.

Важното е, че и този път „София диша“ беше приятна глътка чист въздух в горещата столица.

Още снимки от втория ден на фестивала може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu