В събота – „Зелена библиотека“, в неделя – „Библиотека в планината“

Публикувано:
16:40ч / 25.08.2017г
Брой прочитания:
158
Брой коментари:
0

В последните почивни дни на август Столична библиотека организира свои временни филиали на открито. В събота на август (26.08.2017 г.) в парка „Света Троица” и Западния парк завършва третият сезон на кампанията „Зелени библиотеки” в парковете на София. Децата  ще забавляват актрисите от театър „Възраждане“ Жана Рашева и Виттория Николова, които  ще представят „Приказки от  страната Алабашия” на Карл Сандбърг и популярният музикант и текстописец  Боби Мирчев с много песни, стихове и игри. С нас  ще бъдат известните български поети Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Илиана Илиева и Илиян Любомиров, които ще раздават книги със свои автографи. В същия ден в парка „Света Троица” новият мобилен филиал на библиотеката Библиобус е отворен за  читатели, които могат  да получат безплатна читателска карта, да си изберат от 700 тома с най-нова художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждиавтори или да поръчат книга от  богатия фонд на Столична библиотека.

На следващия ден, 27 август 2017 г. (неделя) на поляната пред  хижа „Алеко”за втора поредна година Столична библиотека съвместно с Дирекция ПП Витоша ще участва с инициативата „Библиотека в планината” в традиционните чествания по повод 122-ата годишнина от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх  и създаване на организирано туристическо движение в България.

Ще може да разгледате планинска изложба, представяща първите издания на „До Чикаго и назад” от 1894 г., на „Бай Ганю” от  1895 г. и други уникални издания на книги от Алеко Константинов от фонда на Столична библиотека, да научите любопитни факти от историята на  първите издания. В празничната програма на честването ще участва и поетът Петър Чухов. Любителите на планината  могат да получат безплатна едногодишна читателска карта или да вземат безплатно четиво от планинските библиотечни къщички, разположени на Дендрариума, Детски еко стационар „Бели брези“, Момина скала, хижа „Алеко“ и най-високата – на Черни връх, които ще бъдат заредени с нова и интересна литература.

Източник: Столична библиотека