Националният празник на Суверенния Малтийски орден бе отбелязан в София

Публикувано:
18:36ч / 24.06.2023г
Брой прочитания:
279
Брой коментари:
0

Националният празник на Суверенния Малтийски орден се отбелязва на 24 юни в денят на неговия патрон Свети Йоан Кръстител. По този повод две дни по-рано Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи, посланик на Ордена за България, даде прием в София хотел Балкан.

Словото си по повод празника произнесе Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи започна с припомняне на важна новина, свързана със Суверенния Малтийски орден: „Тази година имаме нов Велик Майстор Фра Джон Дънлап, избран на миналия 3 май. Той е първият провъзгласен рицар от Северна Америка, избран за глава на Ордена.“

После тя се спря на двустранните ни отношения, които определи като отлични: „Нашето намерение е да продължим да укрепваме сътрудничеството в дипломатическата, хуманитарната и социалната област, както и популяризирането на нашите общи християнски ценности. Благодарни сме на българските власти, на които отново изказвам нашата признателност за конструктивния дух на съвместната ни рабо работа. Същото важи и за тясното ни сътрудничество с Католическата църква в България, но и с Българската православна църква и мюсюлманската общност.“

Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи направи равносметка на направеното от посолството на Суверенния Малтийски орден в България през последните 12 месеца:
„Това беше година на интензивна работа за нас. През тежката зима, поради поскъпването на храните, посолството раздаде 1500 пакета с основни продукти в 15 различни населени места, повечето от които в Северна България.
Продължава работата ни с деца в неравностойно положение, живеещи в центрове от семеен тип, подготвяме традиционните Летни творчески почивки на Черно море за 60 деца.
През годината сме организирали различни дейности за свободното им време като посещение на кино, катерене, екскурзии, срещи с известни спортисти и певци.
Посолството раздаде дрехи, обувки, одеяла и други необходими материали за по-добрия живот на тези деца.
Проведохме програма за професионално ориентиране за младежи на възраст около 18 години, за да им помогнем да се интегрират в реалния живот. Първият ни участник завърши с успех програмата.
Най-новият ни проект е тренировка по футбол за ромски деца във Факултета.
Тази година дарихме и медицинско устройство за виртуална рехабилитация, наречено Нирвана, за специализираната болница в Стара Загора. Такова оборудване съществува на три места в България.
Всичко това не би могло да стане възможно без подкрепата и помощта на нашите дарители и спонсори, партньори, доброволци и други. На всички тях изказвам своята сърдечна и дълбока признателност и благодарност.
С действиата си Малтийският орден подпомага хората в нужда по целия свят. Днес поддържаме дипломатически отношения със 112 държави, които подкрепят нашата хуманитарна дейност.
Напоследък Малтийският орден насърчава т. нар. дипломация, основана на вярата, която набляга на диалога, взаимното уважение и разбирателство в един глобализиран свят, в който възможностите на конвенционалната дипломация понякога се оказват ограничени. Нашите действия се движат успоредно на две нива: това на международната и религиозната дипломация и дейностите ни на място. Много ярък пример са дейностите ни в медико-социалната сфера за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна както в страна
та, така и в съседните държави.
Сега вдигам чашата за здраве на всички вас и ви пожелавам приятна вечер!“

На приема присъстваха посланици, дипломати, княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос, общественици, интелектуалци, журналисти.

Отдясно наляво: Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт; Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, послник на Кралство Мароко; зад нея е журналистът Георги Митов, председаел на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България; Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи; княгиня Калина и съпругът и Китин Муньос, журналистката Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“

За доброто настроение на гостите се погрижи квартет солисти на Камерен оркестър „Класика“.

Квартетът солисти на Камерен оркестър „Класика“: Румяна Петрова – флейта, Марио Йоцов – пиано, Естир Шишкова – виола, Боян Цонев – виолончело

Пояснения за снимките в галерията към публикацията: 1. Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи произнася слово по време на приема, 2. Момент от приема, 3. Китин Муньос, Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи, княгиня Калина, журналистът  Георги Митов, 4. Генералният директор на БНР Милен Митев (вдясно) и журналистът Владимир Дворецки, 5. Китин Муньос и  журналистката Славена Илиева, 6. Квартетът от Камерен оркестър „Класика“

Повече снимки от събитието може да видите тук:

Екипът ни благодари на посолството на Суверенния Малтийски орден в България, че предостави за публикация на сайта ни словото на Н.Пр. г-жа Урсула Хьофлер Дзуколи.

Източник: www.evropaworld.eu