Нетъканите килими на Рената Рехоровска

Публикувано:
13:49ч / 21.11.2019г
Брой прочитания:
380
Брой коментари:
0

Оригинална изложба на нетъкани стенни килими, създадени от словашката художничка Рената Рехоровска, беше открита на 20 ноември т.г. във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“. Слово при откриването произнесе Н.Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия у нас. Прозвучаха изпълнения на саксофониста Невилиан Гемижев.

Посланиците на Аржентина, Ирландия, Куба, Молдова, Унгария уважиха събитието. Присъстваха председателят на СБЖ Снежана Тодорова, преводачът и писател Асен Милчев, поетите Димана Иванова и Иван Христов, работещи за популяризирането на словашката култура. Български почитатели на художничката я изненадаха с огромен красив букет.

В изложбата са включени произведения от периода 2010-2018 г. В представянето й нейният куратор Луция Рамлякова уточнява, че художничката периодично се връща към вече готовите килими и ги обогатява с нови детайли. По този начин те еволюират с времето. В показаните в София творби преобладават два цвята – синият, който за Рената Рехоровска символизира свободата и духовното израстване, и оранжевият, който тя свързва с женствеността, чистотата и оптимизма. Една от повтарящите се форми е кръгът, „подчертаващ силата и концентрацията на енергията в творбите“ – допълва кураторката.

Гостите имаха възможност да видят как се създават нетъканите килими с помощта на игли, с които разноцветна прежда се втъква в пореста тънка материя, изпълняваща ролята на канава. Изложбата може да бъде видяна в Народния театър „Иван Вазов“ до 25 ноември т.г.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu