Нощ на идеите – София 2019

Публикувано:
14:30ч / 29.01.2019г
Брой прочитания:
136
Брой коментари:
0

Френският институт в България заедно с Постолството на Франция в България организират за първи път в България „Нощ на идеите“. Събитието ще се проведе на 31 януари 2019 г. от 15:30 до 21:00 ч. В сградата на института на пл. „Славейков“ №3. То ще бъде посветено на 3 основни теми : Космос, климатични промени и кръгова икономика.

Нощта на идеите се организира в партньорство с: Европейската космическа агенция (ESA),  Национален център за научни изследвания, Франция, Българска академия на науките, Институт за космически технологии и изследвания – БАН и Столична община и с подкрепата на:  Thales Group, BNP Paribas ,  Bulgaria Air и Тelus International.

Нощта на идеите“ е инициатива на Френския институт в Париж и се организира едновременно в повече от 50 държави по света.

Тазгодишното издание на „Нощта на идеите“ е посветена на темата „С лице към настоящето“. Целта на събитието е да инициира диалог между експерти от различни области и широката общественост по важни теми. Програмата, която подготвихме за изданието в София е много разнообразна. Специалните ни гости са международно известни, с изключителен опит, който те ще споделят с българската публика“, сподели Фабиен Флори, директор на Френския институт в България.

Програмата е разделена на модули. Вход свободен след РЕГИСТРАЦИЯ до запълване на местата в зала „Славейков“.

Първата част от 15:30 до 17:00 ч. е с фокус климатчните промени и включва прожекция на филма „Щпицберген – вахта за климата“ (2018 г.), копродукция на Националния център за научни изследвания, Франция и диксуия с френския академик и климатолог Ерве Льо Трьо.

Втората част от 17:15 ч. до 18:00 ч. ще бъде посветена на кръговата икономика. В тематичната кръгла маса „Кръговата икономика в думи и картини“ участие ще вземат  Франсоа-Мишел Ламбер, депутат и председател на Института за кръгова икономика, Франция, Марк Болар, основател на стартъпа НАСЕКОМО и представители на българската спортна инициатива Wind2Win срещу замърсяванията на Черно море.

В 18:15 ч. ще бъде октрита изложбата „Централна Европа през погледа на Европейската космическа агенция“, която представя снимки на различни георграфски обекти, снимани от космоса и която след 1 февруари 2019 г. ще може да бъде разгледана също на оградата на френската Резиденция.

От 19:00 ч. предстои заключителния панел, в който ще продължи до 21:00 ч. След прожекция на филма „Тома Песке – Космическият пратеник“ предстои дискусия с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров

Гостите на събитието ще могат да разгледат също изложбата „Климатът на 360°“ на Universcience и Фондация BNP Paribas, щандове с космическа апаратура и храна, скафандъра на космонавта Александър Александров, както и да видят на живо насекомите на NASEKOMO. Най-младата публика ще може да се включи в тематични ателиета, посветени на околната среда.

Пълна информация за събитието можете да прочетете на сайта на Френския институт в България.

Участници:

Ерве Льо Тро е световноизвестен френски климатолог, специалист в електронните климатични симулации, член на Френската академия на науките. Той е директор на Института „Пиер-Симон Лаплас“. Неговите международно признати трудове му дават възможност да се присъедини към Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН и да участва в ръководния комитет на Конференция на ООН по изменението на климата в Париж през 2015 г. (COP21).

Франсоа-Мишел Ламбер е член на Парламента на Франция и на комисията за устойчиво развитие и устройство на територията към Националното събрание. Той е президент и основател на Института за кръгова икономика, който е асоциация на компании, неправителствени организации и висши учебни заведения, насърчавща развитието на икономика, основаваща се на ресурсите, тяхното опазване и ефективно използване. Институтът е референт във Франция и партньор на публичните власти. Г-н Ламбер е удостоен с наградата „Marianne d’Or“ за устойчиво развитие за своята проактивна дейност в подкрепа на кръговата икономика.

Клоди Еньоре е учен, специализиран в невронаука (Национален център за научни изследвания, Франция, CNRS), космонавт и политик. През 1985 г. е избрана от Националния център за космически изследвания, Франция (CNES) за кандидат-космонавт. След обучение в Звездния град в Русия тя прави през 1996 г. своята първа космическа мисия от 16 дни на борда на космическата станция „Мир“ и става член на корпуса на европейските космонавти към Европейската космическа агенция през 1999 г. преди да осъществи своята втора комисческа мисия от 10 дни на борда на международната космическа станция (МКС) през 2001 г. Член на правителството на Жак Ширак, делегиран министър по въпросите за научните изследвания и нови технологии (2002 – 2004 г.), делегиран министър по европейските въпроси (2004-2005), съветник на генералния директор по въросите за европейската космическа стратегия към Европейската космическа агенция (2005 – 2009 г.), главен изпълнителен директор на Universcience (2009 – 2015 г.), в момента тя е специален съветник на генералния директор на Европейската космическа агенция (ESA). Велик офицер на Ордена на почетния легион, Доктор хонорис кауза на Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL), член на Френската академия на науките, на Френската спортна академия, на Френската академия на науките на отвъдморските територии, на Белгийската академия на науките, тя е полковник от гражданския резерв на Френските военновъздушни сили.

Жан Пиер Еньоре е инженер, командир летец-изпитател и космонавт. През 1985 г. е избран за космонавт от Националния център за космически изследвания, Франция. Първоначално се подготвя по проекта за европейска совалка „Хермес“. През 1990 г. преминава обучения за космонавт в Зездния град в Русия. Първият му престой в космоса е с продължителност от 22 дни през юли 1993 г. Следващата му мисия на станция Мир е през 1999 г. и продължава 6 месеца. Със своя полет от над 188 денонощия Еньоре подобрява постижението на Томас Райтер за престой на чужденец на „Мир“. След този полет той е назначен за ръководител на Дирекцията за космонавти на Европейския космически център (EAC) в Кьолн. През 2003 г. става старши съветник на директора на Европейската космическа агенция по въпросите за програмата за ракетите „Союз“. Командир на Ордена на Почетния легион, Кавалер на националния орден за заслуги на Франция, също така той е отличен с Ордена на дружбата на Русия.

Алксандър Алксандров е инженер, доктор на техническите науки, старши научен сътрудник, военен летец първи клас, заслужил летец и генерал-майор, Герой на Република България и Герой на Съветския съюз. Завършил е Висшето Военновъздушно училище и е служил във Военновъздушните сили на Република България. Преминал е подготовка за първия български космически полет през 1979 г. по програмата „Интеркосмос” като борд-инженер на космическия кораб „СЪЮЗ“ и орбиталната станция „САЛЮТ-6“. Преди втория космически полет е заместник директор на Института за космически изследвания към Българската Академия на науките и ръководител направление „Специални космически изследвания“. Участвал е в създаването на апаратурата и експериментите на българската научна космическа програма “ШИПКА”. Извършил е космически полет от 7 до 17 юни 1988 г. на космическия кораб “СЪЮЗ ТМ-5” , орбиталния комплекс ”МИР” и космическия кораб “СЪЮЗ ТМ-4” като космонавт-изследовател. За времето на космическия полет е провел над 56 успешни научни експеримента на Орбиталния комплекс “МИР” в 4 основни направления: космически технологии; космическа медицина и биология; космическа физика и астрофизика; дистанционно изследване на Земята от Kосмоса.

Марк Болар е съосновател на“Насекомо“ и се занимава с производствената и с научно-изследователската част в стартъпа за отглеждане на насекоми. След над 15 годишен опит в отрасъла животновъдство, той първоначално участва в геномната революция с генетичното подобряване на млекодайния едър рогат добитък като директор производство в първата френска фирма в областта на генетиката. По време на тригодишния си опит във Виетнам, където подпомага създаването на млекодобивна верига, се запознава отблизо с насекомите, с тяхната роля за храненето на човека и с използването им в местната фармакопея. По образование е зоотехник и инженер-агроном, завършил парижкия институт АгроПариТек, а също така е специализирал в еко-етологията, популационна и количествена генетика в университета в Тур. Живее в София. Интересува се от новите форми на обучение и възпитание на бъдещите поколения, в продължение на четири години е президент на френското училище „Виктор Юго“ в София.

NASEKOMO е иновативен български стартъп в областта на земеделските биотехнологии, създаден през 2017 г. Основната му цел е да отговори на нарастващото търсене на качествени животински протеини за нуждите на обществото, с минимален екологичен отпечатък, както и да рециклира планините от органични отпадъци от консумираните от нас храни.

Идеята на стартъпа е да храни насекомо – детритофаг с остатъци от растителен произход и така отгледаните ларви да бъдат транформирани в съставки в храната на домашните ни любимци, селскостопанските и всеядните животни: кучета, котки, риби, птици, свине, влечуги и други.

За да направи революция в хранителната ни верига, NASEKOMO работи за разработването на методи за възпроизвеждане и отглеждане на своето насекомо , както и за технологиите за индустриализация на тези процеси, така че да достигне необходимите измерения за постигане на истински обрат в животновъдството и третирането на отпадъци.

Насекомото в сърцето на реактора се нарича „черната муха- войник“, или Hermetia Illucens. Мухата е разпространена в Европа и почти навсякъде в света в тропическите и умерените климатични зони, не е носител на нито една позната болест и човешката среда не я привлича. Храни се изключително с отпадъци в естествената й среда и никога не използва човешките хранителни ресурси.

WIND2WIN Challenge е първото морско предизвикателство с уиндсърф проведено в България. То се осъществи през септември 2018 год. по протежението на черноморското крайбрежие между с. Дуранкулак и с. Резово. Каузата на предизвикателството е да привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса на водите в Черно море.

Информация за събитието на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Френски институт в България