Новогодишният концерт на Виенската филхармония

Публикувано:
07:53ч / 01.01.2016г
Брой прочитания:
954
Брой коментари:
0

Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония датира от 1939 г., като първият Новогодишен концерт се провежда на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. – няколко месеца след Аншлуса. Диригент на първия “истински” новогодишен концерт на 1 януари 1941 г. е дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893–1954). Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Щраус означава напомняне за Австрия, която е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава. И до днес музикантите на Виенската филхармония се стремят да бъдат не просто изпълнители, а и музикални посланици на страната си.

Днес, въпреки миналото, интересът към новогодишния концерт на Виенската филхармония е толкова голям и билетите се изчерпват толкова бързо, че вече се изнасят не по един, а по три празнични концерта. Филхармонията свири три идентични – в 12.00 ч. на 30 декември, в 20,30 ч. на 31 декември и прочутия новогодишен на 1 януари, който е и с най-високи цени на билетите. А те могат да бъдат купени единствено чрез участие в томбола. Тя се провежда със онлайн заявка на сайта на Филхармонията – www.wienerphilharmoniker.at. Срокът за подаване на заявки за участие в томболата е от 2 януари до 28 февруари, а за концерта през 2017 до 29 февруари 2016.

И тази година на 1 януари Виенската филхармония отново ще зарадва почитателите на класическата музика с Новогодишния си концерт, който ще бъде предаван директно от Златната зала на Музикферайн в над 90 страни и така 50 млн. зрители ще могат да се насладят на произведенията на династията Щраус и на валсовете на френския композитор Емил Валдайфел и австрийския представител на романтиката Йозеф Хелмесбергер старши. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт. За първи път тази година в програмата ще участва и Хорът на виенските момчета, а на  диригентския пулт за трети път след 2006 и 2012 г. ще застане Марис Янсонс.

Copy: Wiener Philharmoniker
Copy: Wiener Philharmoniker

Сътрудничеството на Янсонс и Виенската филхармония датира от 1992 г. Маестрото е високо ценен от Виенската филхармония и затова именно той е избран да дирижира 75-годишния юбилеен Новогодишния концерт.

Марис Янсонс е роден на 14 януари 1943 г. в Рига в семейството на прочутия латвийски диригент Арвидс Янсонс и певицата Ираида Янсонс. Той израства и завършва консерватория в Ленинград, специализира във Виена при Ханс Сваровски и в Залцбург при Херберт фон Караян, а от 1971 г. е помощник диригент на легендарния Евгений Мравински в Ленинградската филхармония. От 1979 до 2000 г. ръководи Филхармонията на Осло, която точно в този период се превръща в оркестър с международно име. В следващите години Янсонс е главен гост диригент на Лондонския филхармоничен оркестър, шеф диригент и на Симфоничния оркестър на Питсбърг в САЩ. От 2003 г. Марис Янсонс е главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

 

Източник: Информационно бюро на община Виена в София