Мишел Жан – отзивчивото сърце на Франкофонията

Публикувано:
13:26ч / 31.12.2015г
Брой прочитания:
383
Брой коментари:
0

На Световния форум на демокрацията в Страсбург през тази година бях щастлива да се срещна лично с г-жа Мишел Жан, генерален секретар на Международната организация на Франкофонията (OIF). След изказването си от трибуната на Форума тя се срещна с журналисти франкофони във фоайето пред пленарната зала в сградата на Съвета на Европа. Сърдечен, от когото се излъчва топлота – това усеща всеки при общуването си с г-жа Жан.  Първата жена, оглавила OIF през ноември 2014 г., вече печели симпатии в цял свят. Сами ще се убедите колко естествен човек е от снимките, които й направих, докато отговаряше на въпросите ни и после, докато се приготвяше за интервюто по една италианска телевизия.

По темата на тазгодишния Световен демократичен форум „Свобода и контрол – в търсене на демократичен отговор“ тя беше категорична, че „в дебата за равновесието между свобода и сигурност общият интерес трябва да вземе превес над отделните частни интереси… Правовата държава и справедливостта винаги ще имат по-голяма тежест.“

Г-жа Мишел Жан е чувствителна към темата за бежанците. Според нея, винаги трябва да се подаде ръка на хората в беда. Самата тя е родена е в Хаити, но заедно с родителите си заминава за Канада, както много свои сънародници, търсещи спасение от диктаторския режим на Франсоа Дювалие. Това, което вдъхва сили на нея и семейството й още с пристигането им в новата родина, е вниманието към тях като към личности, зачитането на достойнството им, грижата за сигурността им. Много лаконично тя описа този епизод от живота си така:

В университета на Монреал завършва литература и съвременни езици – италиански и испански. Освен тях и, естествено, френския, владее английски и креолски. От 1988 до 2005 г. прави блестяща кариера в журналистиката – водеща е на информационни емисии в обществената канадска телевизия, работи и за английската и френската секция на Радио Канада. За професионализма си като журналистка получава многобройни награди. Между 2005 и 2008 г. е генерал-губернатор на Канада.

Талантът й да си служи със словото я прави убедителна, когато говори за Франкофонията:

„Франкофонията, разбира се, е един споделен език за общуване в пространство, обединяващо 80 държави и правителства, но езикът е само средство за постигане на солидарност, средство, за да защитаваме заедно ценности, които смятаме за основополагащи. Действията ни са конкретни в политиката, в дипломацията, в подкрепа на образованието и на културата – държим да покажем колко важен двигател е тя на социалното сближаване, за обединяването на хората. Ние държим на ценностите, на работата за устойчивото икономическо развитие на човечеството. Моето послание на този Форум, който събира хора отвсякъде, е да тдоадем значимост на такива моменти, когато всички размишляваме за решенията, които можем да осъществим заедно.“

Международната организация на Франкофонията (OIF) включва 57 държави членки и 23 – със статут на наблюдатели. България беше приета за пълноправен член през 1993 г.

Автор: Гергина Дворецка

Сродни публикации в сайта ни:

Световен форум на демокрацията в Страсбург

Източник: www.evropaworld.eu