С мисъл за Ботев

Публикувано:
11:14ч / 11.01.2016г
Брой прочитания:
260
Брой коментари:
0

През седмицата, когато отбелязахме 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев, други събития привлякоха повече общественото внимание: с няколко дни закъснение изплуваха информациите за нападения над жени в новогодишната нощ в Кьолн и други европейски градове, междувременно у нас станаха две убийства на известни хора, продължиха и дискусиите за случващото се на българската политическата сцена. Така за мен Ботевата годишнина остана като светулка в мъглата на делника. Честването, на което самата аз присъствах, имаше донякъде официален характер, но не го възприех като формалност, защото повечето участници в него вложиха в присъствието си или в думите си най-искрено чувство.

На 6 януари в София валеше дребен студен дъжд. Пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина освен официални лица, гвардейци, журналисти и няколко възрастни граждани имаше ученици от столичното 21-во училище, носещо името на поета революционер.

Водещ на тържеството беше актьорът Мариус Донкин. Хор „България“ с диригент Валентин Бобевски изпълняваше възрожденски песни.

Слово произнесе заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Мартин Иванов, секретар в президентството по култура, образование и национална идентичност, прочете послание на президента. После говори доц. д-р Георги Вълчев заместник-ректор на Софийския университет „Св.Кл. Охридски“.

Гвардейци от Националната гвардейска част поднесоха венци.

Накратко, така беше отбелязана тържествено в София 168-та годишнина от рождението на човека, когото винаги ще свързваме не само с героичното минало, а и с бъдещето на България.

Да напомним, че през тази година се навръшват 140 години от Ботевия подвиг. Важното е в мислите си, ако не постоянно, поне от време на време, да сме с Ботев и то не само заради поводи от календара.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от честването може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Още по темата в сайта ни:

За Ботев – истината и идеалът

Източник: www.evropaworld.eu