Обсъждане на романа „Купе № 6“ от Роса Ликсом

Публикувано:
18:12ч / 28.02.2016г
Брой прочитания:
520
Брой коментари:
0

Българо-финландското дружество за приятелство организира в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ обсъждане на романа „Купе номер 6“ от финландската писателка Роса Ликсом, издаден от ИК „Персей“ в превод на Росица Цветанова. Почетни гости на събитието бяха Н.Пр. Харри Салми, посланик на Финландия у нас, и представители на посолството. Във встъпителните си думи директорът на Националната библиотека проф. д-р Боряна Христова отбеляза, че подобни българо-финландски културни прояви предстоят и в бъдеще.

Проф. д-р Вера Ганчева, която модерираше разговора, представи авторката на книгата, излязла през 2011 г. във Финландия и спечелила същата година най-престижната финландска литературна награда „Финландия“. Подробности за живота на писателката Роса Ликсом – за любовта й към Русия и пътуванията й по света, за заниманията й с живопис – разказа Владимир Данчев, член на Управителния съвет на Българо-финландското дружество за приятелство.

Пламен Тотев, директор на издателска къща „Персей“, припомни цяла поредица от творби на финландски автори, които е издал на български през последните години. Най-ярката перла в тази поредица е Софи Оксанен, която преди време гостува в София.

За съжаление Роса Ликсом не присъстваше на обсъждането на нейната книга от българските й читатели. Сигурно би се зарадвала да чуе колко високо беше оценен нейният колоритен стил, който прави осезаема всяка природна картина в романа. Ще бъде щастлива да знае и че преводът на талантливата Росица Цветанова създава впечатлението, че произведението е написано на български.
В „Купе номер 6“ се описва пътуване през 1986 г. с Транссибирския експрес от Москва до Улан Батор на финландско момиче, което споделя купе с четиридесетгодишен руснак. Сюжетът не е сложен, сложни се оказват обаче взаимоотношенията между двамата главни персонажи. Преводачката на романа Росица Цветанова сподели, че за нея е било много приятно да установи, че първоначалната враждебност на героинята към нейния спътник постепенно преминава в нещо като приятелство.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още за книгата в сайта ни:

Романът „Купе № 6“ на финландката Роса Ликсом

Източник: www.evropaworld.eu