Онлайн прожекция на филма „Процесът Олег Сенцов“

Публикувано:
12:26ч / 09.12.2020г
Брой прочитания:
90
Брой коментари:
0
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Балканският документален център организират на 11 декември онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“ с начален час 18.00 ч., последвана от дискусия, посветена на свободата на мисълта с начален час 19.30 ч. Те ще се проведат в рамките на Фестивала за документално кино София ДокуМентал с фокус върху човешките права и в навечерието на предстоящото връчване на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент.
Документалният филм „Процесът Олег Сенцов“ на украинския режисьор Асколд Куров проследява делото срещу неговия колега и активист за правата на човека Олег Сенцов, който беше задържан от руските власти и осъден на 20 години затвор заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим. Официалната премиера на филма бе през 2017 г. по време на филмовия фестивал „Берлинаре“.През 2018 г. Олег Сенцов бе награден с престижната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Той получи своята награда в Страсбург една година по-късно, след като бе освободен от затвора при размяна на затворници между Русия и Украйна.Онлайн дискусияОнлайн дискусията с начален час 19.30 ч. ще бъде посветена на свободата на мисълта и ролята на киното за опазването на демократичните ценности. Тя ще бъде излъчена на живо във Фейсбук и в онлайн платформата Zoom. Събитието ще бъде открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. В дискусията ще се включат режисьорът на филма Асколд Куров, беларуският режисьор и политически активист Андрей Курейчик и българският им колега Явор Гърдев. Модератор на събитието ще бъде Мартичка Божилова, директор на Балканския документален център.Публиката ще има възможност да се включи с въпроси към участниците през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Фейсбук по време на събитието.

За включване в дискусията чрез платформата Zoom е нужна регистрация с краен срок 13.00 ч. на 11 декември 2020 г. на https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Sakharov2020.

Работните езици на дискусията ще са български и английски, като е подсигурен и двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Събитието ще бъде излъчено само на български език във Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП и тази на фестивала.

Онлайн достъп до филмовата прожекция

Първите 200 зрители ще имат свободен достъп до филма от 18.00 до 24.00 ч. на 11 декември 2020 г. след регистрация и само на територията на България. Филмът може да бъде гледан вплатформата Vimeo на https://vimeo.com/ondemand/olegsentsov, с натискане на бутон Rent, който ще бъде активиран на 11 декември в 18.00 ч. Зрителите трябва да влязат в своя Vimeo профил или да създадат нов такъв. При поканата за плащане трябва да бъде избран Apply promo code и въведен код sakharov2020. Кодът ще може да бъде въведен само между 18.00 ч. и 24.00 ч. на 11 декември. След това зрителите ще имат на разположение 24 часа да гледат филма.

Допълнителна информация
Онлайн излъчване на филма с код sakharov2020
Регистрация за участие в дискусията в Zoom
Фейсбук профил на Европейския парламент в България – излъчване на живо на дискусията на 11 декември
Онлайн прожекция и дискусия за филма „Процесът: Олег Сенцов“ – събитие във Фейсбук

Източник: Информационно бюро на ЕврОнлайн прожекция на филма „Процесът Олег Сенцов“опейския парламент