„От древната в новата родина“

Публикувано:
14:24ч / 09.03.2018г
Брой прочитания:
409
Брой коментари:
0

По повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и почитане паметта на депортираните евреи от Тракия и Македония в Унгарския културен институт в София беше открита изложбата „От древната в новата родина“ на унгарския фотограф Дорон Ритер. Това стана на 6 март. Слова при откриването произнесоха Н. Пр.г-жа Текла Харангозо, посланик на Унгария у нас, и Йосиф Меламед, главен секретар на Организацията на евреите в България – Шалом.
Дорон Ритер е потомствен фотограф. Учи се от баба си, Илона Надор, един от пионерите в женската фотография в Унгария. По време на обучението си във фотографска школа Дорон Ритер осъзнава, че призванието му не е да бъде медиен фотограф, а да пресъздава несъществуващите пространства и атмосфери. Интересува се и от кинематография, затова завършва курс за оператори. Освен като професионален фотограф Дорон Ритер работи дълги години и като оператор в различни телевизионни канали. От средата на 90-те години на ХХ век Дорон Ритер се интересува вече предимно от приложна фотография и портретна фотография, затова работи преимуществено в тази област.
Фотографиите на Дорон Ритер са направени в един от най-старите еврейски квартали на модерен Йерусалим – Меа Шеарим. Изложбата показва улички, унгарски къщи, прекрасни портрети, дава възможност и да надникнем в колекцията на Музея на унгарското еврейство в Сафед.
Унгарските къщи на едноименния квартал в ортодоксалния район на Йерусалим „Меа Шеарим” („Сто врати”) са строени през 1891 г., първоначално за целите на йешива (еврейска образователна институция, поставяща си за цел изучаването на традиционни религиозни текстове, най-вече Талмуд и Тора). Тук се обучават учениците на потомците на равина от Пожон (дн. Братислава) Хатам Софер (1762–1839) ¬– най-влиятелната фигура на унгарската ортодоксия. От символично значение е, че централният площад на квартала, който служи и за водохранилище, се нарича „Площад на евреите от Велика Унгария”. Всичко това показва, че промените на държавните граници на Унгария не засягат идентитета на тамошните унгарски евреи. В онези времена мнозина в околността говорят на унгарски, и дори и днес сред старите йерусалимски къщи могат да се срещнат евреи, говорещи на благозвучните унгарски диалекти.
Проявата се осъществява със съдействието на Организацията на евреите в България – Шалом.

Повече снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарски културен институт