От Моцарт до Лейди Гага на летния филмов фестивал на открито във Виена

Публикувано:
19:09ч / 01.07.2023г
Брой прочитания:
141
Брой коментари:
0

Вече повече от 30 години едно от най-предпочитаните места през летните вечери във Виена е площадът пред кметството. В летните вечери красивата готическа сграда се превръща в приказен декор, на големия LED екран оживяват някои от най-известните класически опери и музикални изпълнения, а кулинарни специалитети от цял свят изкушават публиката. Вход свободен!

От 1 юли до 3 септември площадът пред Виенското кметство отново ще се превърне в сцена на най-големия филмов и кулинарен фестивал на открито в Европа. В тазгодишното 33-то издание на Виенския филмов фестивал са включени творби от областта на операта, джаза, поп музиката и мюзикъла в сътрудничество с Виенската държавна опера, театрите от Обединени виенски сцени и австрийския телевизионен канал ORF III. Прожекциите започват след здрач и са безплатни. Според Виена това е най-големият фестивал от този род в Европа. Организаторите вярват, че всеки посетител ще намери нещо за себе си в 65-дневната програма.

Фестивалът ще бъде открит на 1 юли с операта на Моцарт „Вълшебната флейта“. Благодарение на миналогодишното успешно партньорство с Виенската държавна опера, и тази година в програмата са включени известни оперни и балетни представления. Феновете на операта ще могат да видят общо девет топ продукции, сред които „Тоска“ и „Бохеми“ на Джакомо Пучини с Анна Нетребко, „Фалстаф“ и „Травиата“ на Джузепе Верди, „Евгений Онегин“ на Пьотр Илич Чайковски и „Фауст“ на Шарл Гуно. За любителите на балета фестивалът ще предложи „Лебедово езеро“ на Чайковски с хореография на Рудолф Нуреев, както и съвременни танцови произведения.

Организаторите са подготвили богата програма не само почитателите на класическото изкуство. Лятото в центъра на Виена ще е изпълнено с изпълнения на световни звезди, сред които носителят на наградата Грами Грегъри Портър, поп звездата Рита Ора, групата One Republic и авторът на актуалния хит Unholy Сам Смит. С концерти са представени и световни музикални звезди като Стинг, Блек Айд Пийс и Лейди Гага. Фестивалът ще отбележи и няколко важни юбилея. Концерт на групата Пинк Флойд е включен в програмата по случай 50-годишнината от издаването на легендарния им албум на „Тъмната страна на Луната“. В памет на австрийската поп звезда Фалко, който напусна този свят преди 25 години, фестивалът ще представи негов концерт в съпровод на симфоничен оркестър.

„Четирите годишни времена“ и климатичните проблеми

Тази година обаче фестивалът има една нова тема и това са климатичните промени. Все повече творци насочват вниманието на човечеството към екологичните проблеми. Интересен музикален експеримент са подготвили 14 оркестъра от цял свят, които ще пренесат „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди в 21 век. В новата интерпретация на творбата някъде птиците са замлъкнали, реките са пресъхнали, а на други места бушуват мощни бури. Резултатът може да се види на 18 август.

Кулинарни изненади от цял свят

Виенските летни вечери ще направят гастрономическите преживявания още по-приятни. Всяка година организаторите на фестивала си партнират с най-добрите ресторантьори и докато музиката гали слуха на гостите на фестивала, небцето им може да се наслади на невероятни класически и модерни, местни и световни кулинарни изкушения. За това на площада пред Виенското кметство се грижат 26 гастрономически щанда, които ще работят всеки ден от 11 часа до полунощ.

Източник: Община Виена I Международни офиси - София