„От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“

Публикувано:
10:00ч / 05.03.2019г
Брой прочитания:
500
Брой коментари:
0

Музикално-театралният мултимедиен спектакъл „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ е част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата 2019. Режисьор и основен изпълнител е проф. д-р Ева Волицер, която се изявява като актриса и като впечатляваща с красивия си глас певица. Участват още: Явор Желев – флейта, Виделин Джеджев – цигулка, Христо Нейчев – китара, Яна Дворецка – сценография и костюми, Елена Ванева – мултимедийна анимация, Татяна Соколова – хореография.

Спектакълът е изграден върху песни на езика ладино – староиспанският език, който са запазили евреите, прогонени от Испания през 1492 г. Част от тях се заселват в Пловдив. Наричат се сефарадски, защото на иврит Сефарад означава Испания. В песните, които Ева Волицер е включила в представлението, се разказва за любовта, мъката, смъртта. Но това не е обикновен концерт. Изпълнението на всяка песен е едновременно театрален етюд и танц. Хубава е идеята, преди да прозвучи песента, да бъде представяно в превод на български език съдържанието й, за да е подготвен зрителят какво предстои да види и чуе. За цялостното въздействие допринасят и картините на Марк Шагал, Модиляни, Цанко Лавренов, които се появяват като фон върху големия екран на сцената.

Преди да се срещне с пловдивската публика „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ имаше премиера пред препълнена зала на 28 февруари в Университетския театър на Нов български университет. На финала, под продължителни аплодисменти, проф. Ева Волицер получи букети от своите студенти в НБУ, както и от много почитатели. Сред зрителите имаше и чужденци – млади театрали, които след края на спектакъла държаха да споделят с нея впечатленията си и да изразят искрената си възхита от младежкия й дух.
Представленията в Пловдив ще бъдат на различни сцени:  Еврейски културен дом „Шалом“ (14 март 2019 г.), център „Тракарт“ (16 април 2019 г.), РИМ Пловдив (14 май 2019 г.), Читалище „Петко Р. Славейков 2008“ (8 юни 2019 г.).

Още снимки от премиерата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu