Сладкарството и френският език

Публикувано:
16:26ч / 05.03.2019г
Брой прочитания:
415
Брой коментари:
0

За поредното годишно издание на месеца на Франкофонията, Френският институт в България кани знакови личности, свързани с френската култура и език. В  София пристига световноизвестния майстор сладкар Пиер Ерме, за да участва в две специални събития: среща и дебат с почитателите на изтънченото френско кулинарство във Френския интитут и Мастър клас.

На 8 март от 18:00 ч. в зала „Славейков“ Пиер Ерме заедно с прочутия  лингвист Бернар Серкилини ще говорят за влиянието на сладкарството във френския език.

Тази специална среща ще бъде повод и за посвещения и автографи. Ще бъдат представени книгата „Испахан“ на Пиер Ерме и книгите „Parlez Francophone !“ („Говорете франкофони!) и „Le Ministre est enceinte  ou la grande querelle de la féminisation des noms“ („Министърът е бременeн или големите разпри за феминизация на имената“). Един от основните фокуси в работата  на проф. Серкилини е въпросът какво се случва с феминизацията на имената на професиите.

Повече информация за събитието

На 9 март предстои Мастър клас по „висше“ сладкарство, който се организира в партньорство с HRC Culinary Academy и Асоциация „Relais Desserts“.

Петима млади български сладкари ще участват в конкурс, в който за 4 часа ще трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки.

Участниците са изявените млади сладкари: Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. Те са избрани след селекция на Асоциация „Relais Desserts“.

Журито в състав: Пиер Ерме, председател, Фредерик Касел и Ерик Верн, сладкари, членуващи в асоциация „Relais Desserts“ ще изберат победителя.

Той ще спечели едномесеченa стипендия на френското правителство (с включен транспорт) с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Hermé в Париж.

Вход с покани.

Официалното гостуване на Пиер Ерме в България се организира с подкрепата партньорите:

Maison HerméRelais DessertsHRC Culinary AcademyФренско-българска търговска и индустриална камараTV5 MONDE

и на  компаниите RenaultBulgaria AirInterContinental SofiaTelus International и Експресбанк.

Гледайте ексклузивно големия финал на конкурса от 13:00 до 14:00 ч. на Фейсбук страницата на Френския институт в България с медийната подкрепа на Tezi.

Повече информация за събитието

Пиер Ерме

Пиер Ерме е четвърто поколение на семейство сладкари-пекари от Елзас. Обявен през 2016 г. за най-добрият сладкар според класацията на „World’s 50 Best Restaurants“, наречен „Кралят на макароните“ и още „Пикасо на сладкарството“ от списание Vogue, той е международно известен със своите шедьоври. През 1998 г. основава заедно със своя бизнес партньор Шарл Знати своята компания „Maison Pierre Hermé Paris“.

Той  става международно известен със сладките „макарон“, които се научава да прави през 1976 г. и на които значително обогатява пълнежа и развива до такава степен, че днес вкусът на макарона се смята за безкрайно поле от възможности за разгръщане на креативността.

Пиер Ерме става известен с желанието си да промени из основи традициите в занаята, извеждайки сладкарството от кухните и създавайки концепцията за „висше сладкарство“. Той премахва излишните украси, които отрупват сладкарските изделия, използва захарта и солта като подправки, за да разкрие различните нюанси на вкусовете, създава нови комбинации от текстури и вкусове, вдъхновен от своите спомени, пътувания, срещи или след отркиването на нови вкусове.

 

Бернар Серкилини

Бернар Серкилини е френски лингвист, преподавател по нова филология, доктор по филология и професор по лингвистика в Университет Париж VII.

Той води ежедневната кратка рубрика, посветена на френския език „Merci professeur!” („Благодаря Ви, професоре!“) по телевизия TV5 Monde.

Професионалният опит на Бернар Серкилини е впечатляващ. Той е бил директор на дирекция „Училища“ в Министерство на образовнието, Франция, директор на Националния институт за френски език, Франция, вице-президент на Висшия съвет за френски език, председател на Националната обсерватория за четене, Франция. Отговарял е за проект за реформа на правописа, за доклад за езиците на Франция, както и за феминизацията на имената на професиите.

След като е бил директор на Център за френски език и франкофонски изследвания на Щатски Университет Луизиана, Батон-Руж, той става ректор на Университетската агенция на Франкофонията от 2007 г. до 2015 г.

Той е член на Кралската академия на науките, литературата и изящните изкуства, Белгия, Офицер на Почетния легион, Командор на Ордена на „Академичните палми“, Командор на Ордена за изкуство и литература и член на Улипо (Oulipo).

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: Френски институт в България