Отбелязваме 10 години награда ЛУКС с прожекция на филма „Мустанг“

Публикувано:
12:55ч / 10.10.2016г
Брой прочитания:
151
Брой коментари:
0

Прожекция с вход свободен на носителя на награда ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. – филма „Мустанг“ – ще се проведе на 10 октомври от 20.45 ч. в Културен център G8 в София. Събитието се организира по случай десетата годишнина от създаването на награда ЛУКС. Зрителите ще могат да вземат безплатен пропуск за прожекцията на касата на Културен център G8.

Прожекцията на филма „Мустанг“ ще бъде открита в 20.45 ч. от Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Специален гост ще бъде представителят на България в журито на шестото издание на инициативата „28 пъти кино“ през 2015 г. – г-н Мартин Дангов. След филма ще има и пряко включване от Брюксел с режисьора на филма Дениз Гамзе Ергювен. Всеки зрител ще има възможност да ѝ зададе въпрос чрез Twitter и да се включи в общата дискусия. Филмът ще се прожектира едновременно на 24 езика в 28 държави.

Пропуските за свободния вход могат да бъдат получени на касата на Културен център G8 от понеделник, 3 октомври, до изчерпване на количествата. Поради ограничения брой места в залата, всеки зрител ще може да получи само по 1 билет.

Носителят на приза за 2015 г. „Мустанг“, който беше и сред финалистите за чуждоезичен Оскар, ни представя историята на пет сестри, които се борят за свобода в едно консервативно и традиционно общество:

Началото на лятото е. В едно село в северната част на Турция Лале и четирите ѝ сестри се прибират от училище пеша, като се забавляват невинно с няколко момчета. Подозренията за аморалност на техните игри предизвиква скандал с неочаквани последици. Семейното жилище постепенно се превръща в затвор. Курсове по домакински умения заменят училището и започват да се уреждат бракове. Петте сестри, водени от едно и също желание за свобода, намират начини да заобиколят наложените им ограничения.

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Замисълът е да се преодолее основната бариера пред европейското кино – езиковата, като филмите се излъчват с вход свободен и със субтитри на всички 24 официални езика в ЕС. Финалистите за филмовата награда LUX за 2016 г. ще бъдат показани в България на специални прожекции с вход свободен през ноември и декември.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България