Срещи и открития на Fusion Art Fest 2016

Публикувано:
14:13ч / 11.10.2016г
Брой прочитания:
636
Брой коментари:
0

Изложба и прожекция на филми сред дърветата в есенната вечер на 8 октомври! Преживяването си заслужаваше лутането из тъмните алеи на Борисовата градина, за да стигнем до парка Коколандия, където на 8 октомври започна второто издание на Fusion Art Fest 2016.

Михаела и сгушената до нея Арда
Михаела и сгушената до нея Арда
"Молебствие" от Михаела
„Молебствие“ от Михаела

Отидохме на фестивала заради нашата приятелка, талантливата керамичка Михаела Кръстева-Сакаян, която беше представила сред природата своята композиция от шарени „Слонски сърца“, зорко пазени от красивата атлазена Арда. На следващия ден тя показа на фестивала и четири винила: „Карма“, „Молебствие“, „Парад на  Аза“ и „Тази, която винаги го придружава“. Покрай Михаела обаче се запознахме и с други талантливи млади творци.

Едно от приятните открития, които направихме по време на Fusion Art Fest 2016, бяха „живите“ скулптури на Константин Бонев. Това са глинени пластики, в които може да се постави пръст и в нея да се засаждат растения. Нещо като художествено изработени саксии, но творческата задача на автора е била да комбинира керамичните съдове и цветята в тях така, че да се получат красиви композиции. Своеобразна икебана, в която е интересно не само съчетанието на различни растения, а и съдът, в който са поставени, защото той е с оригинална форма.

Константин Бонев е завършил Спортната, а не Художествената академия, но е преминал курс на обучение по керамика. Обясни ни, че първоначално му се е искало да прави цветя и дървета от глина така, че напълно да наподобяват истинските, но изработването на отделните листенца му се е сторило трудно. Затова решил само стъблата да са художествена керамика, а растенията да бъдат истински. Вдъхновил се да превръща и керамични глави в съдове за отглеждане на истинска трева. Първата аналогия е с познатия ни „Чичко Тревичко“ – пълна с пръст торбичка с нарисувано човешко лице и коса от истинска трева, която расте, когато поставиш „Чичкото“ в буркан с вода. Разбира се, след като тревата-коса пожълтее и изсъхне, „Чичко Тревичко“ трябва да се изхвърли, както всеки повехнал букет. Константин замества торбичката с пръст с керамична глава, в която пръстта и растенията могат да се подменят и която си остава красива пластика, дори когато в нея не расте нищо. Авторът прави и други керамични съдове, които също се отличават с оригинална форма, като винаги се стреми към съчетаването на красивото и полезното – например, малки съдове, в които можем да си оставим пръстените и халките.

Екипът на онлайн услугата „Семка“, Момера Здравкова и Илия Пчеларов, осигуряваше бюфета и през двата дни на Fusion Art Fest 2016. Опитахме от тяхната кухня на 8 октомври в парка Коколандия в Борисовата градина и в Underground gallery. На щанда им се предлагаха вегетариански специалитети: кюфтета от леща, салата от цвекло, „сомоски“ – индийски пирожки, които обаче не се пържат, а се пекат, а пълнежът им е с извара и маслини или с гъби. За десерт имаше сладки топчета от лимец, които напомняха по вкус на локум! Макар и да не сме вегетарианци, оценихме високо кулинарните постижения на „Семка“- semka.org. Илия Пчеларов ни обясни, че всички продукти са „органик“ и се осигуряват от български производители.

Fusion Art Fest 2016 продължи на 9 октомври, в Underground gallery/studio. Един бивш склад за търговия на едро до Сточна гара приюти няколко десетки млади дарования, които се събраха, за да се опитат да постигнат творчести синтез. В галерията можеше да се видят творби от всякакви жанрове – традиционни картини, графики и скулптури, но и по-авангардни артистични форми като видео инсталации, светлинно шоу и пластики от рециклирани материали. Сред тези интересни артефакти млади актьори изпълняваха оригинални пърформанси. Видяхме танц на момиче със… стол под звуците на тракащи влакови колела. Друго групово представление включваше пукане на балони на тъмно.

В спектакъла Roots Bingo чернокосата Нора накара посетителите на фестивала да си изтеглят номерца, след което със завързани очи призова „късметлиите“ да влязат в кръг, маркиран с червен конец. След това нейната асистентка овърза хората в кръга с кълбо червена прежда. Нора развърза „пленниците“ един по един и даде на последния награда – една ябълка. Нашата приятелка, керамичката Михаела Кръстева-Сакаян, бе сред щастливците, чиито номерца бяха изтеглени за участие в пърформанса.

Ние също изтеглихме символично печеливш номер благодарение на Михаела, защото, като ценители на нейното изкуство, отидохме да видим поредната й изява и така открихме за себе си още много таланти на Fusion Art Fest 2016.

„Изключително трогнато е сърцето ми от идеята за този фестивал! – сподели с нас талантливата керамичка. – Това са млади хора, необременени от тежкия и излишен товар, наречен „его“. Чисти и смели деца! В подобно събитие не бях участвала в България.  Виждала съм такива артистични прояви в Берлин, Полша, Италия, Франция, но не и тук! Е, ето че се случва и у нас – непринудено изкуство в различни форми на израз! Аз видях резюмето им, което много ми хареса идеята за изложба не в галерия, а в гората. След изложбата ми в метрото реших да си търся подобни места – сред хората, на улицата, в парка… Гмурнах се и им писах веднага, щом прочетох резюмето им, защото вярвах, че ще срещна чиста и потенциална енергия в изкуство. Така и стана! Заслужава да се разказва за тях! За пърформансите, които поглъщаха хора и техните сенки, за рошавите керамични скулптури, за индийската кухня и всичко ново и свободно!“ – заяви искрено въодушевена Михаела Кръстева-Сакаян.

В края на събитието разбрахме и защо парк Коколандия в Борисовата градина е бил избран за място на първата фестивална вечер. От Миглена Савкова, която заедно с брат й Росен Савков организират фестивала, научихме, че са направили избора, защото тънките и високи стволове на дърветата в парка напомнят за… колоните в Underground gallery/studio.

И още нещо важно, което уточняват организаторите в информацията си за събитието във Фейсбук: „Фестивалът е с подкрепата и помощта на всички творчески колективи от обособеното за култура място в София – Culture Lab и Парк Коколандия“.

Очакваме с нетърпение и следващото издание на Fusion Art Fest!

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от събитието на 8 октомври и на 9 октомври.

 

Източник: www.evropaworld.eu