Отпразнувахме Деня на Европа в София с усмивки, въпреки облачното време

Публикувано:
20:16ч / 10.05.2024г
Брой прочитания:
215
Брой коментари:
0

На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. отбелязването на Деня на Европа беше с акцент 20-ата годишнина от разширяването на Европейския съюз през 2004 г. с още 10 страни. По този повод се състоя празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. Облачното време и лекият дъжд не се отразиха на празничното настроение, навсякъсе се виждаха усмихнати лица.

Концертът започна с изпълнения на Детския хор „Пип-Пам“, който изпълни химна на България и химна на Европейския съюз, а след това и популярни български песни.

Детският хор „Пип-Пам“

Така беше дадено началото на официалното откриване на събитието. Водещ беше актьорът Александър Кадиев. С приветствия към присъстващите се обърнаха кметът на София Васил Терзиев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София, Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. От името на посланиците на страните, присъединили се към Европейския съюз преди 20 години, слово на перефектен български език произнесе посланичката на Словения, Н. Пр. Наташа Бергел.

Обща снимка на всички посланици на страните членки на ЕС, акредитирани в България, и организаторите на събитието

След приключването на официалното откриване в концерта се включиха ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария, ансамбъл „Доправар“ с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, изпълнители от Академията по музика в Любляна, джаз формация „София“.

През цялото време присътващите на събитието имаха възможност да опитват местни храни и напитки от държавите – членки на ЕС, които се представяха със свои щандове.

Подробен фоторепортаж може да видите тук. Снимки: Гергина и Владимир Дворецки

От 21 часа Денят на Европа беше отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ на фасадата на Национална галерия – Двореца на пл. „Княз Александър I“. То е  част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатор на спектакъла „Твоят глас“ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Източник: www.evropaworld.eu