Мемоарите на Кевин Айърланд отпътуваха за Испания

Публикувано:
13:35ч / 12.05.2024г
Брой прочитания:
211
Брой коментари:
0

На снимката: Крис Колев (вдясно) получава екземпляр от българското издание на мемоарната книга „Назад-напред“ от Кевин Айърланд от преводача й на български Владимир Дворецки

Един от първите екземпляри от мемоарите на новозеландския поет Кевин Айърланд „Назад-напред“, които тези дни излязоха от печат като издание на Фондация „Европа и светът“ в превод на Владимир Дворецки, отпътува за Испания заедно с един интересен човек – живеещият в Лондон българин Христо (Крис) Колев. Това не бе случайно, тъй като г-н Колев е вторият и последен съпруг на красивата ни сънародничка Дона Маринова, за която разказва Кевин в своите мемоари. В това няма нищо чудно, тъй като младият новозеландец се влюбил в нея от пръв поглед при визитата си в България през лятото на 1959 г. и веднага й предложил брак. Двамата се оженили и заживели в апартамента на семейство Маринови на ул. „Цар Иван Шишман“ №35 в София. По време на 20-месечния си престой у нас Кевин Айърланд превел на английски стихове на Ботев, Багряна и много други наши поети. Тези негови преводи все още се разпространяват в интернет и благодарение на тях англоезичната общност по света има представа за нашата литература. През 1960 г. Кевин получава разрешение да напусне България заедно със съпругата си. Те заживяват в Лондон, където вратите за дома им са широко отворени за български емигранти и командировани наши интелектуалци. В мемоарите си Кевин Айърланд описва подробно и с много любопитни детайли приятелството си с наши творци като Цветан Стоянов, Георги Марков, писателя Васил Попов и др. През 70-те Кевин и Дона се развеждат, но запазват добри отношения. Дона Маринва умира през 2017 г., а Кевин Айърланд – през 2023 г., малко преди да навърши 90.

Крис Колев бе дълбоко развълнуван, когато при кратката ни среща в София получи своя екземпляр от „Назад-напред“- Тогава си поговорихме за брака му с Дона, която напуснала този свят през 2017 г. Той сподели, че въпреки че Кевин се развел с нея през 70-те години на ХХ в., тя винаги говорела с голямо уважение за него. Нашият сънародник разказа и за своето запознанство с Дона. Оказа се, че през 1988 г. българският моряк избрал свободата и избягал от кораба си на едно пристанище в Шотландия. Местните власти обаче не го приели гостоприемно, застрашавала го депортация. Тогава Дона, с която се запознал чрез своя адвокат, намерила решение на казуса – да се оженят. Така и станало, на сватбата кум им бил видният наш интелектуалец Петър Увалиев, братовчед на красивата българка. Лондонският дом на новото семейство пак станал средище на нашите емигранти, част от които са описани в „Назад-напред“. Крис и Дона пътешествали из цял свят, често идвали и в България. От нашия сънародник разбрахме някои подробности за близките на покойната му съпруга, които останаха неизяснени в мемоарите на Кевин Айърланд и кореспонденцията чрез електронна поща, която поддържахме с него до смъртта му през 2023 г. Оказа се, че дядото на Дона бил адютант на княз Фердинанд, а по-късно – софийски градоначалник. Баща й Димитър Маринов бил служител в криминалната полиция преди 9 септември 1944 г., а брат й Вельо – лекар. Майка й, която починала няколко години, преди тя да се омъжи за новозеландеца, пък била от известно комунистическо семейство от Копривщица. Вуйчото на Дона, когото Кевин описва в една от главите на „Назад-напред“, бил партиен секретар, а след това и кмет на града. За съжаление, почти всичките й роднини са покойници. Жива е само леля й Славка, която обитава семейния апартамент на „Цар Иван Шишман“ №35, но тя не е добре със здравето.  

След като Дона починала, Крис разпръснал праха й в Черно море край Созопол – едно от любимите й места. Интересното е, че по същия начин са постъпили и близките на Кевин Айърланд. Прахът му бил разпръснат по-рано тази година в залива на родния му град Окланд, където той обичал да излиза на разходка с яхта. За това му хоби става дума в неговите мемоари, които разказват не само за „българския“ му период.

Крис Колев ни предостави няколко снимки ня Дона Маринова от семейния им архив. С негово разрешение публикуваме една от тях, за да добиете представа как е изглеждала – макар и в по-късна възраст, българката, омаяла младия новозеландски поет Кевин Айърланд през 1959 г.

Дона Маринова

Повече снимки от срещата ни с Крис Колев в София може да видите тук.

Гергина и Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Почетохме в София паметта на преводача на Ботев на английски Кевин Айърланд

Преводачът на Ботев и Багряна на английски почина тихо насред буря

Как новозеландецът Кевин Айърланд стана преводач на Ботев и Багряна на английски

Връзките на новозеландския поет Кевин Айърланд с България

Откъси от мемоарната книга „Назад-напред“ на новозеландския поет Кевин Айърланд

Юбилейно за Кевин Айърланд, майсторът на стиха от Нова Зеландия

Източник: www.evropaworld.eu