Пакистански фестивал на мангото в БТПП

Публикувано:
14:01ч / 03.08.2022г
Брой прочитания:
210
Брой коментари:
0

Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан у нас, вече за втора поредна година организираха Pakistani MANGO Festival – Пакистански фестивал на мангото, който се проведе на 2 август т.г. във фоайето на Палатата на ул. „Искър“ 9. В събитието взеха участие над 50 представители на дипломатически мисии у нас, журналисти, търговци и предприемачи от хранително-вкусовата промишленост, вносители на пресни плодове, производители на безалкохолни напитки, сокове и други продукти от този здравословен плод.

Гостите бяха посрещани от Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб, от заместник-ръководителят на мисията Омер Манзоор Малик и други представители на посолството (на основната снимка към публикацията). Фестивала на мангото уважи зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

От 2015 г. дипломатическите представителства на Пакистан по света рекламират своята страна с плода манго. В информацията, подготвена от БТПП, се отбелязва: „От общото производство на манго в Пакистан, износът е около 95 000 до 120 000 тона годишно и възлиза на около 48 млн. щ.д. Основните експортни пазари са Индия, ОАЕ, Афганистан, Обединеното кралство, Саудитска Арабия, САЩ, Иран и др. Целта на Пакистан е разширяване на пазара на манго в Европа.“

Събитието откри председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той изрази благодарност към Пакистанското посолство за доброто партньорство при организирането на този фестивал,  и пожела и в бъдеще да има подобни съвместни събития, защото интересът на бизнес общността в България към тях е голям.

Приветствие към присъстващите отправи и проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че в обявения същия ден нов служебен кабинет на България, зам.-министрите на туризма запазват постовете си, което е гаранция, че ще има приемственост в дейността на министерството, включваща и все по-активни контакти с Пакистан.

В словото си Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб припомни, че страната й е шестият в света производител на манго. Там се отглеждат около 400 вида от сладкия плод. Посланичката добави шеговито, че манго се отглежда на различни места по света, но в Пакистан са убедени, че тяхното е най-вкусно.

Десерти с манго
Ястия с манго

Гостите лично да се убедиха във вкусовите  качества на пакистанското манго. То беше съставна част от представените десерти и сладки напити – бяха сервирани сокове от манго и от маракуя с прясно мляко. Оказа се, че екзотичният плод може да бъде добавен и в основни ястия, например в комбинация със скариди, пиле, брускети и т.н.

Влогърката Кристина Орсова беше поканена да разкаже какви са особеностите на мангото, как да го съхраняваме в домашни условия и как да го включваме в храната си. Тя поясни, че няма проблем плодът да се съхранява в хладилника, а ако сме го купили все още зелен, най-добре е да се остави в книжен плик на стайна температура. Кристина препоръчва плодът да се слага в салатата заедно с листенца прясна мента. Повече подробности, както и самата рецепта, може да видите тук.

Мнозина от нас знаят, че мангото е много полезно заради съдържащия се в него каротин. То играе ролята на антиоксидант и предпазва кожата от лошото влияние на околната среда. Според пакистанската традиция, суровото манго, подправено с щипка сол, утолява жаждата и предотвратява загубата на минерали от тялото.

По време на събитието бяха осъществени преки контакти с представители на Посолството на Пакистан в София и разменени идеи за навлизането на продукта на българския пазар.

 

Гергина и Владимир Дворецки

Подробния ни фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Още по темата на сайта на БТПП

 

Източник: www.evropaworld.eu