Вълшебният концерт на „Флаутисимо“ в Квадрат 500

Публикувано:
14:28ч / 02.08.2022г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

Истинско вълшебство беше концертът на флейтов квартет „Флаутисимо“ – Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова – и арфистката Весела Тричкова вечерта на 31 юли в Атриума на Квадрат 500! Че флейтата е вълшебен музикален инструмент е прозрял самият Моцарт. Лично за нас беше съвсем логично концертът да започне с вариации по теми от операта му „Вълшебната флейта“. Една от най-интересните пиеси, които изсвириха четирите флейтистки, бе „Вятърничавият Волфганг“ (в оригинала на английски Windy Wolfgang). В това название има игра на думи – wind instruments означава духови инструменти. Палавата мелодия, при която от време на време Гергана Иванова сменяше флейтата си с пиколо, очарова публиката. В програмата не бе указан авторът, но чрез търсачката Гугъл установихме, че това е финландският композитор и музикален педагог Херберт Линдхолм. Това са вариации по темата „O wenn ich doch“ от операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт, които Линдхолм е написал през 2005 г.

Кремена Ачева

Преди началото на тази пиеса Кремена Ачева се пошегува, че се надява „Вятърничавият Волфганг“ да не предизвика вихъра отново да събори нотите им (както стана по време на разсвирването преди концерта). За щастие, щипките, с които музикантките бяха закрепили партитурите към пюпитрите си, издържаха на поривите на вятъра, макар по едно време да имаше опасност те да откъснат лист от нотите на Петра Атанасова.

По време на концерта се състоя световната премиера на сюитата „София“ на известната американска композиторка Катрин Макмайкъл, която е посветила творбата си на „Флаутисимо“. Този жест се дължи на прекрасното впечатление, което нашите флейтистки са направили на родената през 1954 г. композиторка, създала редица произведения за този нежен инструмент. През 2020 г. „Флаутисимо“ заедно с арфистката Весела Тричкова изпълнили нейната творба „Флорис“ в камерна зала „България“ и ѝ пратили запис от концерта. Българските музикантки получили възторжен отзив от композиторката. „Здравейте, Флаутисимо, благодаря ви отново и отново за вашето фантастично изпълнение на „Флорис“ – пише в посланието. В него Макмайкъл пояснява, че това е първото произведение, което е написала за флейтов квартет преди повече от 20 г., и смята, че то и досега е нейната любима творба. Тя призовава слушателите: „Ако имате нужда от малко пролет, моля, насладете се на това зашеметяващо изпълнение на „Флорис“ (от вашия покорен слуга) за флейтов квартет и арфа от „Флаутисимо“, звезден първокачествен флейтов ансамбъл от София, България. Никога няма да чуете да бъде изсвирено по-добре, може дори да успеете да уловите аромата на лилиите. Това ще извиси духа ви, гарантирам го!“ – пише възторжено американската композиторка за изпълнението на нашите музикантки. Може да го чуете тук.

Специално за този състав е направил преработка на своята „Ръченица“ и Румен Бояджиев – син, с която завърши концертът.

Весела Тричкова

Насладихме се и на соловите изпълнения на Весела Тричкова: Сегидиля, Танго и Румба от Карлос Салседо; на Интерлюдия 2″ от Жак Ибер – трио за две флейти и арфа; на сюитата „Аквариум“ от Били Майерл. Макар и сформиран съвсем наскоро, квартетът вече има много почитатели. Ще очакваме и следващите техни изяви с пожелание творческото им сътрудничество с арфистката Весела Тричкова да продължи.

Гергина и Владимир Дворецки

Снимките към тази публикация са направени от Владимир Дворецки, който проследи моменти от разсвирването на музикантките преди концерта, улавяйки интересни ракурси със скулптурите в Атриума на Квадрат 500.

Целия ни фотоалбум от концерта може да видите тук.

Още по темата на сайта ни:

Американска композиторка посвещава новата си творба „София“ на Квартет „Флаутисимо“

Източник: www.evropaworld.eu