Почитатели на Вагнер се събраха в Софийската опера

Публикувано:
16:35ч / 09.03.2023г
Брой прочитания:
491
Брой коментари:
0

На 6 март т.г. в Софийската опера се състоя среща на почитатели на Вагнер. Идеята е да се създаде Вагнерово общество в България. Тази идея не е нова. Подобна среща се е състояла на същото място преди 3 години, на 9 март 2019-а и е била отразена по програма „Христо Ботев“ на БНР. Тазгодишната протече по сходен начин. Присъстващите имаха удоволствието да се потопят в атмосферата на Вагнеровите опери. Мартин Илиев и Цветана Бандаловска изпълниха арии от „Валкюра“, Радостина Николаева – ария на Изолда от „Тристан и Изолда“, а Петър Бучков – ария на Доланд от „Летящият холандец“.  На пианото акомпанираше Йоланта Смолянова.

Водещите на срещата Бронислава Игнатова и Светлана Димитрова дадоха възможност на всеки от изпълнителите да сподели с присъстващите какво място заема музиката на Вагнер в професионалната му биография. Това направи малко по-късно и диригентът Жорж Димитров. Доц. Петър Пламенова сладкодумно разказа за гения Вагнер, който се е отличавал със себичен и доста отблъскващ характер.

Светлана Димитрова, която е и драматург на Софийската опера, направи кратка ретроспекция кога през годините произведения на Вагнер са били поставяни на наша сцена. Началото е още през 1930 г. Най-силният период, безспорно, е през последните години, под режисурата на академик Пламен Карталов, който постави „Пръстенът на нибелунга“ (2010-13), „Тристан и Изолда“ (2015) и „Парсифал“ (2017). От 2014 г. насам в края на всеки оперен сезон Националната опера представя този цикъл и София се превърна в предпочитана дестинация за любители на Вагнеровото творчество и от други държави. Миналата година имаше премиера на още две негови опери – „Парсифал“ и „Летящият холандец“, като втората бе поставена на сцената в Панчаревското езеро.

Светлана Димитрова напомни, че през 2023 г. се навършват 210 г. от рождението на Вагнер, и това е хубав повод да се създаде Вагнерово общество и у нас. По света тези общества наброяват над 26000 членове в 147 страни! У нас обществото ще може да прави сбирките си в Операта и членовете му ще ползват 20 % отстъпка при закупуване на билети за оперите на композитора.

В подкрепа на идеята да има Вагнерово общество и в България се изказаха и други участници в срещата. Разговорите продължиха в неформална обстановка на чаша вино във фоайето на Операта. Обсъдихме идеята с други колеги журналисти.

От името на фондация „Европа и светът“ предложихме да се осигури възможност български любители на Вагнер да придружат Софийската опера при турнето й в Германия през септември т. г., както и да могат да присъстват на репетиции при подготовката на спектакли. Организаторите одобриха нашите предложения, надяваме се те да бъдат взети предвид.

Личното ни мнение е, че е хубаво да има общности от почитатели на известни композитори. Ние не сме от най-големите фенове на Вагнер, но откликнахме охотно на поканата да присъстваме на срещата в Операта и ни беше приятно и интересно. На такива събирания винаги може да се научи нещо интересно за композитора и творчеството му и е добре да ги има. Съгласни сме обаче с колегата от Българското национално радио Емил Николов, че може да се създадат общности от почитатели на Моцарт, Верди, Чайковски и др., и техните членове също да ползват по 20% отстъпка при закупуването на билети за оперите на своя любим композитор. Защо само любителите на Вагнеровата музика да са привилегировани?

Така че сме за създаването на Вагнерово общество в България, но очакваме примерът да бъде последван и от почитателите на други велики композитори.

В очакване сме на Вагнеровия фестивал в Софийската опера от 8х до 30 юли т.г.!

Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu