Изложба с плакати на тема „Съжителство“ в НБУ

Публикувано:
17:17ч / 08.03.2023г
Брой прочитания:
248
Брой коментари:
0

Десетки студенти и преподаватели от Нов български университет (НБУ), художници, дипломати, изкуствоведи и журналисти присъстваха на откриването на изложбата „Съжителство“ с плакати, отличени с международни награди. Това стана във фоайето пред аулата на НБУ в понеделник, 6 март т. г. Проявата бе организирана от департаментите „Политически науки“ и „Изящни изкуства“  на НБУ, съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи и Международното триенале на сценичния плакат в София. Това бе първото събитие от няколко, посветени на 75 години от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека.

В официалното откриване на изложбата участваха доц. д-р Евелина Стайкова, ръководител на департамент „Политически науки“, и доц. д-р Калина Христова, ръководител на департамент „Изящни изкуства“. Заедно с тях в откриването участваха проф. Божидар Йонов, председател на Международното триенале на сценичния плакат – София, и Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи (на първата снимка към публикацията).

Изложбата с български и чуждестранни плакати под надслов „Съжителство“, специално подбрани от фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София, е част от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Както изтъкнаха организаторите, тази изложба е гражданска и творческа реакция срещу агресията, антисемитизма и срещу редица предразсъдъци, трупани с години. Това са плакати, които убедително представят идеята за толерантност, съвместно съществуване, зачитане на човешките права, отговорност към света и околната среда.

След като разгледаха експонатите, гостите на събитието получиха възможността да обсъдят изложбата на чаша вино.

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от откриването може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu