Поетът Иван Христов награден в Мароко

Публикувано:
07:34ч / 14.04.2018г
Брой прочитания:
1 225
Брой коментари:
0

Поетът Иван Христов получи почетната награда „Културата е убежище за човечеството“ по време на шестия Международен форум на поезията в мароканския град Сафи. Форумът се проведе от 28 март до 8 април т.г. и включваше дискусия по темата „Какво означава да бъдеш поет днес?“, ученически конкурс за поезия и поетично турне в различни марокански градове – Дахла, Танжер, Мекнес и Маракеш. Организатор е фондацията за изкуство и култура „Алкалима“.

Почетен гост през тази година беше големият колумбийски поет Хуан Мануел Рока. В официалното откриване участва художникът и калиграф Лехес Ферсиуи с оригинална демонстрация на преплитане между поезия и калиграфия.

Това издание на форума беше спонсорирано от Министерството на културата, Общинския и регионален съвет на град Сафи и Съвета на региона Маракеш-Сафи.

Кръглата маса на тема „Какво означава днес да бъдеш поет?“ се проведе в регионалната библиотека на град Сафи и беше съпътствана и от колективната изложба „Буква и материал“. В програмата бяха включени и музикални изпълнения. Имаше участници от Африка, Европа, Азия, Латинска Америка.

Поетът Иван Христов беше единственият български представител на събитието.

Международният форум на поезията в Сафи е събитие, на което се срещат култури, поезия и изкуство. Това е средище за диалог на хора с различен творчески опит и от различни географски пространства.

Източник: Фондация "Алкалима"