Поетичната Лятна гала на балет „Арабеск“

Публикувано:
14:24ч / 08.07.2022г
Брой прочитания:
241
Брой коментари:
0

Вторият Софийски фестивал на музикалния театър все повече набира скорост. Днес, 8 юли, от 21:00 часа ще се състои балетният спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония. Това ни връща към впечатленията ни от Лятната гала на балет „Арабеск“ на 3 юли на сцената на Парк Военна академия. В спектакъла бяха включени произведения на хореографите Арашак Гулумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Мириам Енгел (Израел), Мила Искренова.

Снимката вляво: Марияна Арсенова, директор на Националиня музикален театър, открива Лятната гала на балет „Арабеск“ в Парк Военна академия,

Определението „поетична“ в заглавието съвсем не е случайно. Спектакълът започна с танц под звуците на… поемата на Стефан Маларме „Следобедът на един фавн“, рецитирана в оригинал на френски език. Да се танцува в ритъма на стихотворение е колкото изненадващо, толкова и красиво! После танцът продължи на фона на прелюдията на Клод Дебюси по поемата на френския поет символист. Впечатляваща съвременна интерпретация на хореографката Мила Искренова!

В някои моменти от Лятната гала липсваше съпровод на музика. Танцьорите бяха движени от собствените си емоции и се получаваше истинска поезия на тялото, със своите ярки метафори, изпълнени чрез жестове.

Усещането за поетичност се подсилваше и от птичите песни, които съвсем непринудено звучаха в парка на Военна академия по време на спектакъла, и добавяха допълнителен чар на Лятната гала на балет „Арабеск“.

Снимката вдясно: Хореографката Боряна Сечанова, ръководител на балет „Арабеск“, закрива Лятната гала.

 

Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu