Уникален балетен спектакъл от Северна Македония на Софийския фестивал на музикалния театър

Публикувано:
10:00ч / 08.07.2022г
Брой прочитания:
178
Брой коментари:
0

На 8 юли от 21:00 часа балетният спектакъл „Госпожиците от Авиньон“ на Националната опера и балет на Северна Македония гостува на Софийския фестивал на музикалния театър. Негов режисьор и хореограф е Олга Панго – най-утвърденият балетен хореограф в момента в страната си. Тя е примабалерина и директор на Балета на Националната опера и балет – Скопие. Балетът „Госпожиците от Авиньон“ е вдъхновен от едноименната картина на Пикасо,посветена на неговите музи.Въпреки че е определян като модерен, спектакълът носи основните елементи на класическия балет. Той е атрактивно и космополитно пътуване, което държи вниманието на публиката от първата до последната сцена. Усещането за космополитност се подсилва и от авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят. Авторът на либретото е Сашо Димоски, художник на костюмите – Раде Василев, мултимедия и дизайн – Емил Петров, художествено осветление – Милчо Александров. Участва Балетът на Националната опера и балет на Северна Македония.

В деня на спектакъла – от 15:00 до 18:00 часа – на Голяма сцена в Музикалния театър Олга Панго ще води семинар с workshop за навлизането на съвременните елементи в класическият балет. Семинарът е с вход свободен.

 „Госпожиците от Авиньон“ 

На 9 юли, събота, от 20:00 часа на фестивалната сцена в Парк Военна академия гледайте концерта „Картини от Пиацола“. Музикантите от Държавна опера- Пловдив ще ни поведат в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. Участват солистите: Калоян Куманов – акордеон, Виктория Каридова – цигулка, Ралица Ботева – пиано, Едит Унджиян – вокал. Водещ на концерта е Лили Бързева.

В неделния ден, на 10 юли, от 20:00 часа Софийският фестивал на музикалния театър ви кани на хитовия мюзикъл „Брилянтин“ – постановка на Театрално-музикален и продуцентски  център – Варна. Мюзикълът, създаден преди 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на грийзърите, която става символ на свободното мислене. Първоначално е обявен за агресивен и вулгарен, но след преработването му тази характеристика отпада. „Брилянтин“ печели голяма популярност след екранизацията му в киното с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон. В техните роли ще видим младите солисти на Театрално-музикален център – Варна – Велин Михайлов (Дани) и Лилия Илиева (Санди). Режисьор на спектакъла е Сребрина Соколова, диригент – Страцимир Павлов, сценограф –  Иван Токаджиев, художник на костюмите-   Ася Стоименова, хореограф –  Надя Димокова, Участват солисти, балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Софийският фестивал на музикалния театър ще бъде закрит на 17 юли с театрализирано концертно изпълнение на „Цигулар на покрива“ на сцена Парк Военна академия. Ден преди това – на 16 юли – сред романтичната атмосфера на парка на Военната академия артистите на Музикалния театър ви канят на другото си хитово заглавие оперетата „Царицата на чардаша“. И двата спектакъла са от 20:00 часа на сцена Парк Военна академия.

Софийският фестивал на музикалния театър се провежда от 24 юни до 17 юли 2022 с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития. Вижте програмата на фестивала ТУК

При дъждовно време спектаклите ще се играят на сцената на Музикалния театър в първоначално обявения начален час. Билетите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди началото и на каса на входа на Военната академия.

 

Източник: Национален музикален театър