Покана за кандидатури на Cité internationale des arts

Публикувано:
08:33ч / 20.02.2019г
Брой прочитания:
136
Брой коментари:
0

Cité internationale des arts обавява конкурс за набиране на кандидатури за своите резиденции през месец юли 2019 г. Срок за подаване на документи от 15 януари до 1 март 2019 г.

Основана през 1965 г., днес Cité internationale des arts е резиденция, която от своето създаване до момента е посрещнала повече от 22 000 артисти. Идеалното й местоположение в сърцето на Париж и нейният ангажимент да постави артиста в сърцето на проекта, дава главна роля на Cité internationale des arts в културния пейзаж на Париж и на международната сцена.

Cité internationale des arts посреща всяка година повече от 1000 творци от 90 страни в повече от 300 жилища-ателиета в центъра на Париж, Маре, както и Монмартър. Този амбициозен проект дава единствен статут на Cité internationale des arts, който насърчава срещите, общуването между артистите и креативността.

Кандидатури 2019

Всяка година Cité internationale des arts организира два пъти – през пролетта и през есента – комисии за прием, посветени на различни дисциплини, за да отдаде жилища-ателиета. Резиденциите се предоставят на френски или чуждестранни артисти или куратори, в областите : визуални изкуства, музика, писане и сценични изкуства, които са на възраст над 18 години, за период на пребиваване от 2 до 12 месеца.

Приемните комисии са съставени от експерти в съответните дисциплини, включващи представители на Министерството на културата, Кметството на Париж, Френския институт, представители на културни институции, ръководители на консерватории и училища по изкуствата, независими членове на комисията и др.

Членовете на журито оценяват професионалния опит на кандидата, като обръщат особено внимание на качеството на проекта, нуждата от престой в Париж, планирания работен протокол и вече установените контакти на кандидата.

Тази година подаването на кандидатури е до 1-ви март 2019, а резултатите ще бъдат съобщени в края на април. 

Повече информация за конкурса тази пролет може да намерите тук.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Farncophonie на сйта ни.

Източник: Френски институт в България