Посланикът на Франция откри високотехнологична лаборатория

Публикувано:
23:57ч / 06.11.2015г
Брой прочитания:
179
Брой коментари:
0

На 2 ноември във Франкофонския факултет по електроинженерство и информатика официално беше открита високотехнологична лаборатория – ФАБЛАБ.

ФАБЛАБ/ фабрични лаборатории/ са създадени през 2001г. в Съединените щати. Това са ателиета за цифрови производства, отворени за публиката, на която са предоставени необходимите апаратури/принтер, режещ лазер…/, които са под контрола на компютър,  реализириращ предмети от най-различен тип.

Това е едно отворено пространство, което позволява да се създават уникални предмети. Това е място  за срещи и колективни решения, място за конкретизиране на проекти, за обучение, намиране на отговори на научни проблеми, пратформа за социални, цифрови и икономически открития.

В момента съществуват 3000 ФАБЛАБ в света, от които 200 във Франция, където те се появяват през 2009г.

В София в момента сима амо един Smart Fablab, който се намира до Университета по архитектура в София, но е независим от него. ФАБЛАБ в Софийския технически университет е първата в границите на самия университет и ще бъде в помощ на студентите за тяхното обучение. Това е и първата франкофонска ФАБЛАБ в България и половината от финансирането й е осигурено от Френския институт, като глобалната сума е 10 000 евро.

Откриването на този център съвпадна със 70 годишнината на Софийския технически университет в София и е доказателство за френските иновации, за покрепата на Френското посолство и за динамизма на Франкофонските факултети в България.

В края на церемонията посланика на Република Франция Ксавие Лапер Дьо Кабан беше награден със златен медал от Техническия университет в София.

 

Източник: Технически университет