Посланиците от ЕС с видеопоздрав за Деня на Европа

Публикувано:
09:51ч / 09.05.2020г
Брой прочитания:
136
Брой коментари:
0

По случай Деня на Европа на 9 май 2020 г. посланиците на държавите членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ.

Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, общото послание подчертава същността на Европейския съюз, нашия съюз: мир, свобода и солидарност.

Видеоклипът, който започва с думи на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, беше публикуван в социалните медии на Министерството на външните работи и на посолствата на Европейския съюз в София в събота, 9 май в 10 часа.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Видеото може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu