Туризмът в Гърция през 2020 г.

Публикувано:
10:56ч / 11.05.2020г
Брой прочитания:
275
Брой коментари:
0

Гърция е любима туристическа дестинация за много българи. Затова на сайта ни предлагаме подборка от публикации на гръцките медии по темата за туризма в страната през 2020 г., подготвена от преводачката Здравка Михайлова​, която понастоящем работи в посолството ни в Атина. Тя дава представа и за мерките, които се вземат и правилата, които се спазват в Гърция, във връзка с пандемията.

Англоезичната медия „Грийк рипортър“ (www.greece.greekreporter.com), помества публикация със заглавие „Гърция залага на туристите, пристигащи със сухопътен транспорт“:

Гърция се надява, че туристи, пристигащи със сухопътен транспорт, ще смекчат удара, който се очаква страната да понесе през туристическия сезон, докато традиционни дестинации ще останат затворени заради рестрикции срещу коронавируса. Цитиран е министърът на туризма Харис Теохарис, който е казал, че „пристигащият по суша туристически поток бързо ще бъде възстановен, стига да бъдат налице условията за скорошно отваряне на границите със съседните страни”.

Пред Атинската-Македонска информационна агенция (AMNA) Теохарис е изтъкнал, че сухопътният туризъм представлява приоритет за Балканите, като е допълнил, че в момента оглавяваното от него министерство „изработва необходимите здравни протоколи за преминаване през сухопътните КПП-та за влизане в страната, като успоредно с това предприема всички необходими действия за улесняване на туристическия поток от балканските страни.”

„Сухопътният туризъм е сектор, който може да допринесе  за засилване на търсенето, за отваряне на туристическия пазар, както и за удължаване на туристическия сезон в Гърция”, е подчертал Теохарис.

Броят туристи, влезли в Гърция през сухопътните гранични пунктове на страната през 2018 г., е бил 8 милиона или 29 процента от съвкупния туристически поток, посетил Гърция, чиято цифра е 30.3 милиона, като туристите са били предимно от Сърбия, Румъния, България, Турция, Албания и Северна Македония.

По темата за туризма „Катимерини“ (www.kathimerini.gr) помести материал със заглавие „ Одисея ще бъде пътуването до островите тази година“:

„За противоречиви и абсурдни ситуации с пасажерските кораби през лятото загатват инструкциите, дадени от санитарно-хигиенните власти в страната, относно възобновяване на транспортирането на пътници към гръцките острови. По тази причина министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис и компетентните служби на това ведомство имаха разширено заседание с телеконферентна връзка заедно със санитарно-хигиенните власти, за да направят опит за намиране на реалистични и приложими решения, защото изглежда нереалистично да бъде измервана температурата на всички пътници, преди да се качат на кораба, и едновременно с това те да попълват «формуляр-въпросник–здравна декларация», за да бъдат открити носители на коронавирус“.

Вестник „Елефтерос типос“ (www.eleftherostypos.gr) помества материал със заглавие „Отменяне на мерките: Докъде е разрешено и къде не е разрешено да се пътува в окръг Атика“: 

Гражданите вече няма да попълват клетвени декларации за излизане извън дома, като при все това е налице объркване относно «границите» на всеки окръг и дали вече ще може да се пътува до островите“.

След направеното на 28 април т.г. съобщение от премиера Мицотакис за поетапното отменяне на рестриктивните мерки срещу коронавируса, вестник „Катимерини“ (www.kathimerini.gr) представи подробности в публикация със заглавие „Възобновяването на дейността на предприятията на седем етапа “:

„От 4 май на седем етапа, ще започне постепенното възобновяване на икономическата дейност. По същество от 4 май започват да работят 26 167 предприятия, тоест, приблизително 10% от онези, които са били затворени, и в които работят 68 723 души.

За всички изброени по-долу дейности се предвижда задължително използване на маска от работещите. Същото ще важи и за клиентите, с изключение на техническите прегледи на автомобили, археологическите обекти и ресторантьорството. При последното обаче се предвижда ограничение на броя посетители, които ще могат да седят на една маса, и то е до 4 души. Седмият етап включва да възобновят работа ресторантите в затворени пространства, спортните съоръжения и др., за които обаче предстои прецизиране на мерките. В случай на нарушаване на предпазните мерки се предвиждат глоби от 2000 до 100 000 евро и преустановяване работата на заведението за срок от 15 до 90 дни.

Конкретно, според съобщеното на ресорния министър на развитието и инвестициите Никос Папатанасис, специалните мерки по дейности са следните:

1) Магазини – търговска дейност

–  На площ до 20 кв.м. се разрешава едновременно присъствие на не повече от четирима души (работещи и клиенти).

– На площ от 20 до 100 кв.м. се разрешава до 4  души, по 1 човек на кв.м. Например, в магазин от 60 кв. ч. е разрешено да има 8 души.

– На площ над 100 кв.м. е разрешено 12 души и по 1 човек на 15 кв.м., за площ от над 100 кв.м. Например, в магазин от 130 кв.м. ще могат да влизат едновременно 14 души.

– Търговските магазини ще отварят в 10.00 ч. вместо в 9.00 ч сутринта.
– Спазване на дистанция от 2 метра.
– Използването на асансьор не се препоръчва, а ако бъде ползван, запълнеността му не трябва да е повече от 40%. Забранява се използването му, ако има ескалатор.

2) Фризьорски салони, салони за красота

– Два метра дистанция между работните места
– Клиентите ще идват само с предварително уговорен час, а салоните ще трябва в началото на деня да попълват списък с уговорените срещи, който ще бъдат длъжни да показват при евентуална проверка.
– В салоните за красота персоналът задължително трябва да носи ръкавици.
– Броят посетители, които могат да се намират в салона едновременно според квадратурата, е същият като този, който важи за търговските магазини.
– Работното време е по желание: от  7.00 до 22.00 ч. в делнични дни и от 7.00 до 21.00 ч. в събота.

3) Технически преглед на автомобили

– Клиентът идва само с предварително уговорена среща. Тези обекти, както и фризьорските салони, ще трябва да поддържат ежедневно книга-дневник за посещенията. .
– Задължително използване на маска, ръкавици и дезинфектант от персонала.

4) Школи за шофьорски курсове

– Задължително използване на маска, ръкавици и дезинфектант от курсиста и инструктора..

5) Търговски центрове

– Работещите в тях трябва да ползват ръкавици за еднократна употреба.
– В магазините, намиращи се в търговски центрове, са в сила ограниченията, важащи общо за търговските обекти, според квадратурата им.
– Максимален брой посетителите в търговския център: 1 човек на 20 кв.м.

– Няма да работят ресторантски обекти с места за сядане вътре в търговските центрове.

6) Ресторанти – кафетерии (първоначално само на открито).

На седмия етап, през юни, ще бъде решено кога ще отворят те и в пространства на закрито. Мерките важат и за ресторанти и кафетерии в хотели.

– Минималната дистанция между масите и местата на бар-плотове в барове е 2 метра.

– Максимален брой клиенти: 1 клиент на 3 кв.м.
– На една маса ще бъде разрешено да сядат до 4 души.
– Работещите в заведението да носят ръкавици за еднократна употреба и да използват дезинфектант.

7) Пунктове на държавния тотализатор (ОПАП)

–  Работещите в тях да носят ръкавици за еднократна употреба и да разполагат с дезинфектант.
– Важат правилата за търговски обекти, според квадратурата, относно броя посетители, намиращи се едновременно на мястото
– Обслужват се само прави, не и седящи клиенти.

8) Летни кина

– Минимално разстояние между редовете с места за сядане 1,5 м.

– Максимална запълненост до 60% от общата възможна.

9) Археологически обекти (действат само в частта им с пространства на открито)

– Дистанция от 2 м между посетителите.

10) Зоологически – ботанически градини

– Дистанция 2 метра между посетителите.
– Настоятелно се препоръчва използването на маска.

– Забраняват се спектакли.

11) Паркове за отдих, тематични паркове, детски площадки на открито

– Настоятелно се препоръчва използването на маска за посетителите и използване на антисептици.

Подборка и превод от гръцки и английски: Здравка Михайлова

Източник: www.evropaworld.eu