Посолството на Мароко отбеляза Празника на трона

Публикувано:
09:09ч / 02.08.2017г
Брой прочитания:
1 336
Брой коментари:
0

На 30 юли Кралство Мароко отбелязва Празника на Трона – това е денят, в който крал Мохамед VI се възкачи на престола през 1999 г. По-рано отбелязването на този ден съвпадаше с датата на нашия национален празник, защото на 3 март 1961 г. крал на Мароко става Хасан II.

IMG_4863По случай празника Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на страната у нас, даде прием в резиденцията си в София. Гостите имаха възможност да се насладят на мароканското гостоприемство и, разбира се, да опитат от прочутия марокански ментов чай.

В словото, с което приветства гостите на приема, Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи подчерта, че 18 години след възкачването на трона на Н. В. крал Мохамед VI, Мароко представя пред света едно ново лице. То е „открита строителна площадка“ и „оазис на мир и стабилност“, като напредва със сигурна крачка, за да се присъедини към  развитите страни.

„Мароко, силно със своето изключително културно и духовно многообразие, което успя да обедини със спокойствие в един свят, белязан от философски и социален упадък, утежнен от често трагичните  изкушенията на изолация, самото то изострено от политизирането на религиите“ – каза Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи. Тя отдаде дължимото уважение специално на работата на мароканските служби за сигурност, за тяхната важна роля в превенцията и осуетяването на терористични планове. Заслуга на тези национални служби е, че успяха да защитят не само Кралството, но много страни в Европа и Африка, или другаде, срещу разрушителната терористична опасност,  превърнала се  в „глобална човешка трагедия.“

„Позволете ми  да  припомня, – подчерта Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи – че моята страна Мароко винаги е отхвърляла и осъждала погрешната асоциация, която често се прави между тероризма и исляма, защото тероризмът е враг на всички религии и всички цивилизации.

Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи
Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи

По-нататък в словото си Н.Пр. Закия Ел Мидауи се спря на партньорствата на  Кралство Мароко с други страни и по-специално – с България:

„Общо казано, моята страна се стреми да задълбочи икономическия  и търговски обмен  с всички региони и страни, които желаят. Ето защо аз съм доволна да отбележа, че двустранните отношения между Мароко и България са белязани от сърдечност и се развиват в разбирателство в продължение на много години.

Те датират от 1 септември 1961 г.  с акредитацията на първия посланик на Н.В. Краля в България със седалище в Москва и откриването през 1962 г. на посолство на Република България в Кралство Мароко. По-късно Мароко откри посолство в София през 1986 г., като част от разширяване на дипломатическите представителства в страните от Централна и Източна Европа.

Връзките на доверие, които Мароко и България са изградили, са белязани с голяма зрялост. Освен това, днес ние празнуваме повече от 56 години на приятелство и сътрудничество между нашите две страни. От 6 юни 2013 г. г-н Глосов е почетен консул на Кралство Мароко в Пловдив, а господата Шраиби и Сентиси са почетни консули на Република България в Мароко, единият – в района на Маракеш, а другият в  Казабланка.

Освен това, моята страна приветства създаването на Групата за приятелство България – Мароко, чийто членове присъстват днес и които представляват по голяма част от политическите партии на българската нация.“

Посланичката на Мароко подчерта значението на множеството споразумения в икономическата, социална и куртурната сфера,  които бяха подписани по време на посещения на високо равнище и в двете страни.

„Като се има предвид историческите и географски данни, потенциалът и природните характеристики на двете страни, има доста неизползвани възможности за разширяване на сътрудничеството в други области, в които трябва да бъде включен и частния сектор – допълни Н.Пр. Закия Ел Мидауи.

От името на моята страна, Кралство Мароко, потвърждавам още веднъж готовността и разположението на посолството на Мароко в София, да работи със съответните български власти за да се даде нов тласък на двустранните ни отношения в области от общ интерес, както политически и икономически, така и търговски и културен.

В края на словото си Н.Пр. Закия Ел Мидауи поздрави от името на своята страна, Кралство Мароко, правителството и българския народ за предстоящото председателство на страната на Съвета на Европейския Съюз. Аз съм убедена, че Република България ще осигури  успешно  председателството на този важен европейски орган, в който тя играе ключова роля.

Още снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu