Фолклорни танци обагриха приема за националния празник на Египет

Публикувано:
13:48ч / 29.07.2017г
Брой прочитания:
465
Брой коментари:
0

Н. Пр. г-жа Манал ел Шинауи, посланик на Египет у нас, през тази година беше избрала оригинален начин да превърне приема по случай националния празник на страната си в истински празник на сетивата като покани в него да се включи танцова група от град Асют. Групата участва в тазгодишния Международния фолклорен фестивал във Велико Търново и показа своето изкуство и пред гостите на приема. 

Същевременно събитието отново стана повод египетската посланичка да направи равносметка за развитието на взаимоотношенията между двете ни страни и на самия Египет. Н. Пр. г-жа Манал ел Шинауи припомни, че миналата година беше отбелязана 90-годишнината от установяваето на дипломатически отношения между нейната родина и България. През тези години бяха подписани немалко споразумения за сътрудничество. Едно от важните сред тях е в областта на културата, науката и образованието. Развиват се контактите в областта на бизнеса. Обменът на туристи и в двете посоки продължава. Особено допринесе за това откриването на чартърна линия от Варна до Хургада. През есента се очаква да бъде открита такава авиолиния и от София до този египетски град.
Сред постиженията на страната си в последно време Н. Пр. г-жа Манал ел Шинауи открои откриването на втори Суецки канал, който ще се отрази благоприятно за развитието на националната икономика. Друг важен момент е предстоящото преместване на столицата от Кайро в нов град, който се изгражда в момента. В областта на селското стопанство има нови проекти за използването на земите.

Както и през предишни години, Н. Пр. Манал ел Шинауи разряза тортата за празника, заобиколена от посланиците на други арабски и мюсюлмански страни, акредитирани в България. Към тях беше поканен да се присъедини и известният български  египтолог проф. Сергей Игнатов. 

По време на целия прием настроението на гостите беше разведрявано от изпълненията на танцова група от град Асют. Накрая те увлякоха и много от гостите в своите вихрени танци.

Хубава традиция е по време на такива събития посолството да показва на специален щанд предмети от историята и културата на Египет, чрез които приятелите на тази магнетична страна могат да усетят още по-осезаемо атмосферата й.

Повече снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu