Празник на Унгария в Зала „България“

Публикувано:
07:11ч / 22.10.2018г
Брой прочитания:
645
Брой коментари:
0

Концертът „Празник за Унгария“ в Зала „България“ на 20 октомври т.г. беше истински празник за почитателите на унгарската музика. Прозвучаха творби на Золтан Кодай, Ференц Лист и Бела Барток под диригентството на артистичния Габор Холерунг и с участието на младата българска пианистка Дора Делийска.

Събитието беше част от богатата програма за отбелязване на 70-годишнината на Унгарския културен институт в София. По този повод преди музикалните изпълнения приветствие произнесе Н.Пр. г-жа Текла Харангозо, посланик на Унгария у нас.

plakat_Hollerungkatalog_korica_HPЕдин от най-известните унгарски диригенти Габор Холерунг е носител е на наградата „Ференц Лист”. Работи като изпълнителен музикален директор на Симфоничен оркестър „Ерньо Дохнани” (Будафок), главен диригент е на Академичното хорово дружество на Будапеща, художествен ръководител на Фестивала в Земплен, основател и художествен ръководител на Международния хоров конкурс в Будапеща.

Пианистката Дора Делийска е получила музикалното си образование първо в своя роден град Плевен, а по-късно – във Виена. През последните години работи в Австрия. Концертирала е като камерен музикант и солист на оркестри в много европейски страни и е носителка на награди от международни конкурси. Експертите й предвещават блестяща професионална кариера на световните сцени.

Концертът в Зала „България“ включваше:

Золтан Кодай – Танци от Галанта

Ференц Лист – Унгарска фантазия за пиано и оркестър

Бела Барток – Концерт за оркестър

Дора Делийюска свири на най-новият модел роял „Бьозендорфер“, специално предоставен за концерта от компанията-производител. Виртуозното й солово изпълнение на творбата на Ференц Лист беше последвано от два биса, за които пианистката избра музикални произведения от Шуберт и Шопен, свързани с унгарския акцент на вечерта.

Публиката изпрати с възторжени аплодисменти диригента и изпълнителите с надеждата, че маестро Габор Холерунг отново ще гостува в България.

Източник: www.evropaworld.eu