Пред прага на Света гора

Публикувано:
11:56ч / 04.02.2018г
Брой прочитания:
358
Брой коментари:
0

„Пред прага на Света гора“ е озаглавена фотоизложбата на гръцкия фотограф Димитриос Лузикиотис. Публикуваме словото на археолога византолог д-р Николаос Мердзимекис при откриването на експозицията в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ на 25 януари т.г. За събитието може да прочетете на сайта ни в статията на Здравка Михайлова „Метафизични двери на душата“.

„Врати, прозорци, мраморни надвратни греди и колони, пропилеи, детайли от дървена украса, метални панти и железни перила от килиите на Атонската столица Кариес и Ватопедския скит на св. Андрей – всичко това е събрано в обектива на гръцкия фотограф Димитрис Лузикиотис и е представено по неповторим начин във фотографския албум „Пред прага на Света Гора“.

Появата на фотографията в Света гора се свързва с поклонническата мисия на руския историк Пьотр Севастиянов през шестото десетилетие на деветнайсети век, по време на която са направени и първите фотографски снимки. Впоследствие Атонският полуостров става обект на фотографски интерес и е посещаван от чуждестранни снимачни екипи и пътуващи фотографи като едновременно с това започват да действат и първите фотографски лаборатории в отделни манастири, скитове и килии. Постепенно все повече монаси и миряни започват да се занимават с фотография като в края на деветнайсети век на Света гора вече се наблюдава доста голям брой фотографски лаборатории, предимно в Кариес, които покриват нуждите както на монасите и работещите миряни в светогорските манастири, така и на поклонниците. Обект на фотографския интерес са основно църковни ритуали, посещения на официални лица, портрети, сгради и др. Още от първите фотографски изображения на Света гора се забелязва тематичната привързаност на фотографите към натуралния и строго подреден светогорски пейзаж, на която остават предани както през деветнайсети век, така и през периода между двете войни.

Като продължител на тази фотографска традиция може да бъде определен и Димитрис Лузикиотис, който в настоящия сборник-албум ни представя една малка част от творческите си фотографски пътувания и търсения из Светогорските монашески обители.

ATHOS LOUZIKIOTIS STONE-BUILT FACADE WITH WINDOWSFILM_2631 017Фотографиите на Лузикиотис са ценни не само от гледна точка на архитектурната история на манастирите, както бихме могли да определим от пръв поглед. На тези снимки обективът е „уловил“ и всички онези елементи, които са полезни за дейността на археолога, на архитекта, на историка и дори на обикновения поклонник, решил да посети това свято място. Уникалността им се съдържа в нещо съвсем обикновено – запечатват данни, които днес съществуват, а утре могат да бъдат загубени безвъзвратно.

По този начин снимката се превръща в оръжие в битката с времето, в средство срещу забвението и в най-сигурния носител на факти и информация. Тя остава неопровержим свидетел от миналото, запечатвайки исторически мигове от неспирния ход на времето.

Фотографиите на Лузикиотис се отличават преди всичко с внимателността и съсредоточеността, с която се доближава до неща, които погледът на другите не би забелязал. Снимачният му обектив оценява достойно и най-малката подробност в детайлите – труда и усърдието на каменоделеца, мерака на резбаря, изтънчеността на ковача.

ATHOS LOUZIKIOTIS EISODOS EKKLISIASATHOS LOUZIKIOTIS PORTAХудожествената техника на фотографа се доближава тактично до техниките на другите майстори и с уважение увековечава в обектива си постиженията им – изработките от камък и мрамор, от дърво и метал, намерили израз във вратите и прозорците на сградите в столицата на Атонската полития.

Художникът-фотограф е уловил в обектива си детайли от материалното пространство, лишено от човешко присъствие, в което обект на внимание са само отворени или затворени врати и прозорци като по този начин ни пренася в мистичните измерения на православната атонска традиция.

Разгръщайки страниците на албума, читателят се доближава по един различен начин до мястото и човешките дела, свързани с него. Привлекателният образ на Света гора, вдъхновяващ от столетия писатели, художници и философи все още предлага щедро мигове на знание и естетическа наслада. Откриват се скритите му красоти, които съставят пъстра мозайка от архитектурните образци и културното наследство в столицата на Света гора.

Накрая бих искал да се обърна към всички, присъстващи днес на откриването на фотографската изложба на Димитрис Лузикиотис, да разгърнат страниците на албума и да се потопят във фотографското пътуване в миналото и настоящето на Светогорските традиции и култура.“

Николаос Мердзимекис, археолог-византолог

Министерство на културата и спорта на Гърция

Снимките в публикацията са от фотоизложбата „Пред прага на Света гора“ на гръцкия фотограф Димитриос Лузикиотис.

Източник: www.evropaworld.eu