Метафизични двери на душата

Публикувано:
11:55ч / 04.02.2018г
Брой прочитания:
665
Брой коментари:
0

На 25 януари в Централното фоайе на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ бе открита фотоизложбата „Пред прага на Света гора“ (оригинално заглавие «Άθως Θύραυλοι Στώμεν») на гръцкия фотограф Димитриос Лузикиотис. Експозицията може да бъде видяна до 25 февруари. Тя е съвместен проект на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет и Солунския университет „Аристотел“ и е част от проявите по повод 130-тата годишнина от основаването на Софийския университет.

По-рано същия ден, в Ректората се проведе международен научен семинар на тема „Съвременни методи за проучване, систематизиране и презентиране на културно-историческото наследство на Балканите“. Осъществяването на първото излизане извън Гърция на изложбата и представянето на едноименния албум в изключителна степен се дължи на нейния гръцки куратор, археолога византолог д-р Никос Мердзимекис, възпитаник на Великотърновския университет. С всеотдайност, професионална вещина и благодарение на дългогодишните си научни контакти с българските му колеги, с подкрепата на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” и неговия директор проф. Вася Велинова, както и проф. Аксиния Джурова, той успява да доведе докрай начинанието фотоекспозицията да бъде показана и пред българска публика.

Фотосите на Лузикиотис са допълнени от поетични импресии на трима гръцки поети – Агати Димитрука (психиатър-драматерапевт), Константинос Палиан (художник-архитект, председател на Асоциацията за изящни изкуства на Северна Гърция) и Демис Кириаку (писател, драматерапевт). Албумът е триезично издание (на гръцки, английски и руски) и представя фотографски материал редом със споменатите оригинални лирическите откъси, специално подбрани за изложбата и изданието. Автор на предговора е солунският архитект и дългогодишен реставратор на светогорски манастири Федон Хаджиандониу.

На събитието Димитрис Лузикиотис благодари за подкрепата и приятелството, което го свързва с куратора археолог, като подчерта, че за него е изключителна чест изложбата да бъде открита, от гръцка страна, именно от д-р Никос Мердзимекис, а от българска от историка на изкуството с международно признание проф. Аксиния Джурова. Член-кореспондент на Българската академия на науките (от 1986 до 2010 г. директор на Центъра „Дуйчев”, а днес председател  на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“), проф. Джурова и екипът й го изграждат през годините като самостоятелно научно звено към Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ с подчертано интердисциплинарен характер, което дава възможност за работа с уникалната ръкописна колекция, старопечатните издания, а също така и с изключително богатата му специализирана научна библиотека.

Подчертан бе приносът за осъществяването й на проф. Джурова, както и на сегашния директор на Центъра „Дуйчев”, проф. Вася Велинова, посрещнали и домакинствали с топло гостоприемство проявата. На откриването присъстваха представители на академичната общност, хора на изкуството, журналисти и др. Авторът на снимките от откриването, (поместени тук), Теодорос Келоглу е племенник на фотографа Д. Лузикиотис.

На въпроса защо изложбата е онасловена „Пред прага на света гора” и показва преди всичко снимки на врати и прозорци, Лузикиотис сподели:

„Вратите и прозорците са двери на душата– метафорични и метафизични. Светогорските отци познават много добре вратите и прозорците, изработват ги големи, внушителни, зографисани, дърворезбовани, изкусно измайсторени. Може би това е един вид насърчаване от тяхна страна да култивираме повече душата си и да станем по-добри хора, по-добри граждани, да се разбираме помежду си”.

Незримото докосва душата и може да бъде усетено през тази фототворби…

 Здравка Михайлова

Към представянето на изложбата, което направи специално за сайта ни талантливата преводачка от гръцки език Здравка Михайлова, която присъства на събитието, добавяме и словото на проф. Аксиния Джурова при откриването:

„Бих искала да благодаря на колегата археолог Никос Мердзимекис, за помощта, която оказа на ръководството на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“, да  представим днес пред вас  изложбата на Димитрис Лузикиотис „Пред прага на Света Гора Атонска“. С нея Софийският университет открива събитията, посветени на 130-годишнината от основаването си.

Защо за нас бе така важно да покажем именно тази изложба, посветена на вратите и прозорците  от различните скитове на светогорските манастири в Карея?

Както е добре известно през ХХ век се извършва интензивно строителство в Карея, където в архитектурата на скитовете към отделните манастири се внасят и елементи от традиционната култура на всяка православна общност, представена на Света Гора.  Така, който е посещавал Карея се е учудвал от разнообразието на стилове в сградите и особено в най-често поддаващите се на реконструкция и на вторично използване двери и прозорци със смесицата от неокласика, нео-ренесанс, късен барок, еклектик, поствизантийски народни мотиви.

Това обаче е първият поглед и не това е целта на изложбата, включваща и великолепни стилове тип „хайку“ към всеки кадър от скитовете на „Св. Андрей“ „Ватопед“, „Великата Лавра“, „Ивер“, „Зограф“, „Хилендар“, „Симонопетра“, „Дионисиу“, „Св. Панталеймон“, „Дохиар“ и Духовната академия в Карея.

Роден в село Стратоники, близо до Карея, от детска възраст израснал с гледката на полуострова на Св. Богородица, днес Димитрис Лузикиотис, чрез прецизната си камера, е представил пред нас своя поглед към портите-двери и прозорците-очи, огледало на душата, от архитектурата в Карея. За него тези архитектурни детайли са носители не само на паметта на това свято място, но те изпълняват и ролята на двери към сакралното, т.е. на живота  извън светската среда.

Чрез портите и прозорците на Карея Димитрис Лузикиотис ни предлага  своята своеобразна визуална метафора на живота на човека. Този, който свързва собствената си история и тази на рода с портата – очите към света, но и преградата  към него.

Старите хора на село живеят и угасват край портите, а поклонниците, поели пътя към свещеното, преминават през тях като през чистилище, което ще им се открие, прекрачвайки от сцената на светския живот към този на духовното и вечността.

С тази изложба Димитрис Лузикиотис ни напомня да не забравяме, че то съществува. Трябва просто да отворим очите си за него.

Проф. Аксиния Джурова

Словото на д-р Никос Мердзимекис публикуваме отделно.

 

Източник: www.evropaworld.eu