Пиесата „Аудиенция“ от Вацлав Хавел на софийска сцена в деня на рождението му

Публикувано:
14:47ч / 05.10.2016г
Брой прочитания:
302
Брой коментари:
0

В деня на рождението на Вацлав Хавел, 5 октомври (сряда) от 19:30 часа в салона на СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР, ул. „Янко Сакъзов“ 30 (старо кино „Левски“) може да гледате пиесата му „Аудиенция“. Драматург, писател, есеист и философ, защитник на човешките права, говорител на Харта 77, затворник на съвестта, водеща фигура в политическите промени през ноември 1989, чехословашки, а след това чешки президент, световен политик, ангажиран гражданин –на 5 октомври 2016 г. Вацлав Хавел щеше да навърши 80 години.

400x89__vh89_logo_color_jpg

Театралния спектакъл на пожъналата успех в различни страни едноактна пиеса “Аудиенция” на Хавел е постановка на Филип Трифонов.

Действието се развива през 70-те години в социалистическа Чехословакия. Млад свободолюбив писател, който е далеч от стандарта на послушния “средностатистически гражданин”, е изпратен на поправителен труд в пивоварен завод. Там един ден се случва “аудиенцията” с неговия началник-смяна, подписал декларация да служи на органите на ДС, т.е. да пише доноси за подчинения си. Но “майсторът” не е в състояние да го стори и в пиянско вдъхновение предлага на шпионирания Хавел сам да пише доносите срещу себе си.

Съдържанието на пиесата накратко:

1975 година. Канцелария на началник-смяна в пивоварен завод „Трутнов“ (Северна Чехия). Домакинът Сладек е ни крал, ни папа (категории „personaеnon grataе“ в Социалистическа Чехословакия), но за въдворения писател Ваниек е като глава на римокатолическата църква. По време на „аудиенцията“, подготвяното от домакина изслушване, се превръща в негова изповед. Въдвореният писател се оказва по-католик от папата. Той приема да пие бира в работно време с прекия си началник, но отказва да му съдейства в борбата за „безопасност на държавата“.

Участват актьорите Филип Трифонов и Николай Гундеров. Вход с билети!

За повече информация: http://www.cmart.info/

По повод 80-годишнината от рождението на Вацлав Хавел в тазгодишното издание на фестивала за документални филми Biting Docs – Отзвуците от чешкия фестивал „Един свят“, беше представен филмът на Андреа Седлачкова „Животът според Вацлав Хавел“. В рамките на програмата в Дома на киното беше открита изложбата „Вацлав Хавел. Политика и съвест“, а веднага след това представен филмът на Андреа Седлачкова „Животът според Вацлав Хавел“. Организатори на събитията бяха Чешкият център в София и сдружение „ПОЗОР“, съвместно с библиотека „Вацлав Хавел“ в Прага.

Още по темата в сайта ни:

Biting Docs и Вацлав Хавел

 

Източник: Чешки център в София