Biting Docs и Вацлав Хавел

Публикувано:
16:01ч / 29.09.2016г
Брой прочитания:
286
Брой коментари:
0

В тазгодишното издание на фестивала за документални филми Biting Docs – Отзвуците от фестивала „Един свят“, ще бъде отбелязана 80-та годишнина от рождението на първия президент на Чешката република след 1989 година. В рамките на програмата на 29 септември в 18:30 ч. в Дома на киното ще бъде открита изложбата „Вацлав Хавел. Политика и съвест“, а веднага след това представен филмът на Андреа Седлачкова „Животът според Вацлав Хавел“. Събитието се организира съвместно с Библиотека „Вацлав Хавел“ в Прага. Входът за прожекцията е с билети.

Фестивалът се организира от Чешкия център в София и сдружение „ПОЗОР“

Отзвуците са съвместно дело на организацията „Човек в беда“, Чешките центрове, Посолствата на ЧР, международни фестивали за човешки права свързани с Human Rights Film Network и различни организации с нестопанска цел.


Изложба „Вацлав Хавел. Политика и съвест“ 

Мисли и цитати на бившия чешки президент, дисидент и драматург Вацлав Хавел съдържа изложбата „Политика и съвест“, представена от Чешкия център в София. Пътуващият проектът е подготвен от Чешките центрове, Института за изследване на тоталитарните режими, библиотеката „Вацлав Хавел“ и Министерството на външните работи на ЧР по повод недоживения 80-годишен юбилей на Хавел.

Върху 26-те панела са разположени цитати придружени с фотографии – типично „хавловски“, но и настоящи, които трябва да наблегнат върху актуалността на идеите му в днешно време. Изявленията му по темите за свободата и несвободата, както и апелите по кой път да се поеме, показват нелицеприятния образ на съвременния свят.

„Често поглеждаме към Хавел като към безопасна част от миналото. Само че, много от това, което е написал или казал, провокира и днес, a за някой може да се окаже и политически взривоопасен материал“ /Ян Хрон, автор на концепцията и куратор на изложбата/

„Хавел, в качеството си на виден опозиционен интелектуалец в комунистическаЧехословакия, изпитва на собствен гръб натиск от страна на режима и дори пре-карва няколко години в затвор. С журналистическа прецизност, но и с философскадистанция той отразява всички прояви на заплаха за свободата“, се казва в един от панелите.

При подготвянето на изложбата Хрон изхожда от общодостъпни текстове като например есето „Силата на безсилните“, книгата „Dálkový výslech“ (Задочен разпит) или речите му от 1990 до 2008 година. Снимките са отчасти от архива на библиотеката „Вацлав Хавел“, но има и кадри на фото агенции, например на Чешката осведомителна агенция (ЧТК) и Ройтерс.


Животът според Вацлав Хавел (Документален/Исторически; ЧР/Франция; 2014; 70 мин; Реж. Андреа Седлачкова)

Има заснети стотици часове материал с Вацлав Хавел, и въпреки това, до този момент липсва биографичен филм показващ житейската история на големия европеец. Пъстрият живот на Хавел – семейство, детство, любови, драматургични творби и политическа дейност, са уловени в седемдесетминутния филм на режисьора Андреа Седлачкова, която представя героя си във всички етапи и роли в живота, дори като интелектуален бунтар, любител на жените и живота или почитател на ъндърграунда и рокерите.

Източник: Чешкия център в София