Представяне на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ от Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан

Публикувано:
09:14ч / 12.04.2022г
Брой прочитания:
190
Брой коментари:
0

Всяка година от 1967 г. насам на 2 април, рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен,  се отбелязва Международния ден на детската книга. По този повод на 4 април т.г. Центърът за азербайджански език и култура при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Посолството на Азербайджан в България представи детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ от Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба с рисунки на децата от ателие „Приказен свят“, с които е илюстрирана книгата.

В събитието участваха азербайджанският посланик Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева, авторът на книгата Маргарита Павлова, представители на азербайджанската диаспора, главните герои на събитието – децата творци от ателие „Приказен свят“, както и други гости.

Директорът на Центъра София Шигаева-Митреска откри събитието с приветствени думи и благодари на всички, които го уважиха с присъствието си. Тя разказа за пътя на тази книга от появяването й до момента на публикуването и представи авторката Маргарита Павлова.

Маргарита Павлова

Маргарита Павлова е от Кърджали, член е на Съюза на българските писатели, автор на петнадесет книги, издадени на различни езици. Поредицата от нейните книжки с добре познатия на децата герой Златноелечко е удостоена с наградата за детска литература в националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град”, а самата Маргарита Павлова е носител на първа и втора награда в националния конкурс „Мадан – кътче от рая“.

Посланикът на Азербайджан г-н Хюсейн Хюсейнов се обърна с благодарност към присъстващите и отбеляза, че на повечето от рисунките са изобразени огън и пламъци. Той изтъкна, че Азербайджан е страната на огньовете, което е свързано с факта, че от древни времена в Азербайджан има нефт и газ и благодарение на газа от недрата на земята излиза огън. Той посочи, че тази изложба и книгата „Пламъчка и Пламъчко“ имат голям принос в азербайджанско-български отношения и пожела на децата да продължат и по-нататък работата си по тази тема и да имат възможност да видят на живо всички места в Азербайджан, които са нарисували.

Проф. Мария Стойчева

Заместник-ректорът проф. Мария Стойчева изтъкна, че Софийският университет е центърът на знанието и неслучайно е избран за място на тази изложба и за представянето детска книга. Тя изрази надежда, че макар децата, нарисували рисунките, Софийският университет ще запали огъня на знанието в сърцата им.

Авторката на книгата Маргарита Павлова изрази благодарността си към посолството на Азербайджан у нас и Центъра за азербайджански език и култура за издаването на книгата й и за положения труд това събитие да стане реалност, както и за представянето на изложбата с детските рисунки, които веднага приковават погледа на читателя. Г-жа Павлова разказа как се е родила идеята на създаването на книгата и прочете откъс от нея.

В края на събитието 12 деца, илюстрирали книгата, нейната авторка и ръководителят на ателие „Приказен свят“ Татяна Антонова получиха грамоти и малки подаръци от Н.Пр. Х.Хюсейнов и от г-жа С.Шигаева-Митреска.

Посланикът на Азербайджан връчи грамоти и медали на 7 деца от ателие „Приказен свят“, участвали в 4-я международен конкурс за детска рисунка „Магията на приятелството“, организиран от Центъра за развитие на деца и младежи № 3 с подкрепата на Министерството на образованието на Република Азербайджан и в партньорство със Съюза на художниците на Азербайджан и Азербайджанската държавна художествена академия, .

В края на събитието децата наобиколиха авторката, за да получат личен автограф от нея, да я разпитат за героите Пламъчка и Пламъчко, както и да споделят какво ги е вълнувало, когато са създавали рисунките си за книгата.

Източник: Център за азербайджански език и култура при СУ