Президентът на Малта посети Столична библиотека

Публикувано:
10:40ч / 07.02.2018г
Брой прочитания:
440
Брой коментари:
0

Посещението в България на президента на Малта г-жа Мари-Луиз Колейро Прека включваше гостуване в Столична библиотека. На 6 февруари 2018 малтийската делегация, в която имаше министри, представители на ръководството на Агенцията по грамотността и други официални лица, бяха посрещнати от директорката на най-голямата публична библиотека в България, г-жа Юлия Цинзова, от г-жа Петя Ставрева – политик, бивш евродепутат, и от деца в народни носии, които поднесоха хляб и сол. Гостите разгледаха Дигиталния и Информационния център, изложбите от оригинални произведения на изобразителното изкуство и от редки и ценни книги от колекциите на библиотеката.
В приветственото си слово г-жа Юлия Цинзова разказа накратко за различни национални и международни образователни кампании, програми и проекти, с които  библиотеката насърчава четенето и ученето през целия живот, съдейства за повишаване на грамотността на децата и подрастващите, за разширяване на достъпа до дигитални ресурси с културното ни наследство.

Заедно с директорката на детска градина „Брезичка“ г-жа  Цинзова обяви финала на кампанията „Деца даряват на деца“, средствата от която се предоставят за закупуване на дидактични и игрови материали, подпомагащи развитието на деца със специални образователни потребности.
Президентът на Република Малта г-жа Прека оцени високо уважението към книгите, което е открила у българите, и допълни, че е важно държавите да си сътрусничат не само в политиката, а и в сферата на грамотността и стимулиране на четенето. Тя приветства българската инициатива в помощ на децата със специални нужди и съобщи за аналогична идея в Малта – да се организират Маратони по четене, с които да бъдат привлечени спонсори, а събраните средства да бъдат дарени за деца със зрителни увреждания. Г-жа Прека изрази надежда, че тази идея ще се разпространи и в другите страни на Европейския съюз.

Децата от детска градина „Брезичка“ поздравиха президента на Малта и членовете на делегацията с кратка артистична програма на английски език и накрая подариха мартенички на малтийските гости. От своя страна, г-жа Мари-Луиз Колейро Прека даде подаръци на всяко от децата – книжки и учебни пособия – и получи от директорката на Столична библиотека фототипното издание на „Царството на славяните“ от Мавро Орбини.

На срещата присъстваха г-жа Ваня Кастрева – началник на Столичния инспекторат по образование, представители на министерство на културата, членове на Обществения съвет на Столична библиотека, писатели, издатели, преподаватели и партньори на Столична библиотека по програми за насърчаване на грамотността и четенето. Бяха проведени разговори за бъдещи партньорства и съвместни българо-малтийски проекти, свързани с четенето.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: Столична библиотека и www.evropaworld.eu