Програма на Международния Ден на йога в София 2023 г.

Публикувано:
11:49ч / 17.06.2023г
Брой прочитания:
182
Брой коментари:
0

18 юни 2023 г.

10.00 ч – Откриване  и приветствия

10.40 ч – Демонстрация на йога- Айенгар

11.15 ч. – Демонстрация на артистик йога

11:20 – 11:55 – Йога протокол със Сара Алсабей  от Изкуството да живееш

12: 00- 12:40  –  Лекция с Д-р Нисар Шейх от Индия

„Автоимунни заболявания и ролята на алтернативните терапии за разбиране на корена на тези заболявания“

Д-р Нисар Шейх е забележителен доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуна. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център в Пуна. Лекувал е повече от 5000 пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина. Д-р Шейх завършва с отличие Махаращтра университет по здравни науки (МУЗН), Нашик през 2006 г. През 2007 г., желаейки да задълбочи познанията си по йога,  д-р Шейх завършва йога в института Кайвалядхама. Той става високо уважаван в института и след дипломирането е поканен на работа в аюрведичната клиника на Кайвалядхама и като преподавател в института. Д-р Нисар Шейх се интересува от връзката между аюрведа и йога, както и между тях и съвременната медицина. Той работи, за да се помогне на хората с йога и аюрведа най-вече по отношение на стреса, тревожността и депресията. Той е участвал в множество изследователски проекти на Кайвалядхама, посветени на тези теми. Д-р Шейх е един от онези редки хора, които не само имат много умения в областта на медицината, но и в областта на човешките отношения, които свързват светове с топлите си сърца.

12:45 – 13 : 20  –  Лекция с Николай Сираков

 „ Скритото умение, което развива медитацията“

Николай Сираков е преподавател по йога, медитация и практики на успеха. Следва традицията Палюл на школата Нийнгма на тибетския будизъм. Сертифициран йога учител към Yoga Alliаnce / Himalay Yoga Peeth.

13: 25 – 14: 00 Практика в пранаяма с Кирил Коларов

Практикува Йога от 1965 г. като ученик на Венцеслав Евтимов. Със синовете си е практикувал при Петър Алексиев, Ана Павлова и Веселин Лучански. През 1996 г. заедно със сина си Людмил завършват следдипломна  квалификация по Йога в НСА под ръководството на Веселин Лучански. Има бронзов медал от първото републиканско състезание по йога в Кюстендил като индивидуален участник от родното си село Шипочано. Има две посвещения в Крия Йога от Шибендо Лахири Махасая. Член на УС на БФЙ от 2001 до 2016 г. и Председател на УС от 2005 до 2008г. Председател е на съдийската колегия до 2012г.  Занимавал е с Йога за деца в детски градини и училища. Четири години е преподавал йога на бременни жени. Сега има 4 пъти седмично занимания в Йога Кайлаш и в Патладжани. Има много медийни изяви по БНТ, Дарик радио, радио Благоевград и др. За принос в развитието на йога в България е награден от посланика на Индия и от УС на БФЙ. За първи път в България баща и син преподават йога, но синът му Людмил е надградил успешно йога-практиките на Кирил със специални терапии на опорно-двигателния апарат и е изявен йога – учител и лечител.

14: 05– 14:40- Лекция с  Нина Георгиева

„Принос  на Свами Сатянанда за развитието на  йога през 20 век“

Нина Георгиева е завършила индология през 1991 г., има задълбочени интереси в областта на индийската история, култура, философия. Водила е курсове на философски и културни теми в програми на НБУ. Интересът ѝ към йога започва през 90-те години, тогава тръгва да пътува из цяла Индия и да посещава различни школи по йога. От 1997 г. се задълбочава в изучаването и практиките на Бихарската школа по йога. Завършва 3-годишното обучение за учители в Европейската академия по йога на Бихарската школа и преподава йога в центъра на БЙА в София. Изучава задълбочено историята на йога, преподава тази тема в Европейската академия по йога, в курсовете за учители на БФЙ и БЙА. В последните години се интересува и участва в тестова група за изследвания на невроучените в областта на невропластичността или как с помощта на определени практики като концентрация и медитация могат да се образуват нови невро пътища и да се събудят спящи центрове на мозъка. Поддържа идеята за изграждане на обща научна платформа по йога, в която да се утвърдят принципи за преподаване на йога в училищата, университетите, бизнес организации, армията, непривилегированите групи и здравните заведения.

14: 45– 15:20 – Лекция с  Лекция с Д-р Нисар Шейх от Индия

„ Емоциите като причина за болестите“

Обща лекция, която ще обясни как емоциите играят жизненоважна роля при формирането на болестите и  как човек са се справи с проблеми, причиняващи дистрес. В тази тема ще се разгледат както аюрведичните, така и йогийските подходи.

Д-р Нисар Шейх е забележителен доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуна. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център в Пуна. Лекувал е повече от 5000 пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.

15: 25–  16: 00-  Практика с Галина Стакева , „ Кундалини йога“

Галина Стакева (Прем Шела) предава Кундалини Йога по учението на Еколь дю Тантра и Френската Федерация Тантра Кундалини Йога, основани от Ананд Шараби. Галина е в пътя на Тантра Кундалини Йога по учението на Еколь Ду Тантра от 2004, като ученичка на Ананд Шараби, Ананд Мира и Баджан Каур. Галина предава учението в практиката и чистотата на практиката, в присъствието и наблюдението и е в свързаност със своите учители и ученици в практиката и службата, а като отправна точка в метода на Кундалини йога е идеята за преобразяването на личния микрокосмос като замисъл и отражение на макрокосмоса. Кундалини е космичната мощ, присъстваща във всяко живо същество и двигател на всяка еволюция на съзнанието. Пробуждането и канализирането на тази енергия към по-висшите центрове на човешкото съзнание е целта на всички практики на Кундалини йога. Тя се състои от крии, базирани на асани в пасивната им и в активната им форма, дихателни техники, работа с концентрации, звуци и вибрациите на мантрите и др. “ Преподава  в Йога Дистрикт Амара и Шазам.

16: 05 – 16: 40 – Лекция „ Яма и Нияма – основи в практикуването на йога“  с Ани Павлова

Анна Павлова (Свами Шрути Гяна Сарасвати) е представител на Сатиянанда йога. Започва заниманията си по йога през 1962 г., преди повече от 55 години, като преминава през различни пътеки, търсейки своята истина. Техниките на Айнгар практикува повече от 10 години, а по пътеката на Йога работи повече от 15 години. От 1987 г. е последовател на Сатянанда йога. Преди 25 години получава посвещение в Пурна саняса, а от 10 години е Ачария на тази пътека за България. Ръководи йога център Сита-Рам, където се провеждат редовни седмични занимания по духовната същност на тази пътека. А практически йога занимания провежда пет пъти седмично в различни салони в София. Ежегодно посещава Индия и е под прякото ръковоство на своя Гуру – Свами Ниранджананда Сарасвати.

Принципите на йога по Айенгар, Insight Yoga Studio

Кристос Павлу е роден в Гърция. Насочва се към изучаване на физическите и менталните аспекти на функционирането на човека от ранна възраст. През 1986 година  се среща с Айенгар йога и бива очарован от нея. Оттогава посвещава живота си на изучаване и преподаване на Айенгар йога. Преди 8 години той се премества в София, където основава „Айенгар йога център София“, за да продължи разпространението и в България. Методът на преподаване на Айенгар е : Продължителното задържане в позите; Прецизно построяване и симетрията на тялото в асаните; Използване на спомагателни материали в тези случаи, в които човек не може със собствени сили да осигури предходните две условия. Шри Б.К.С. Айенгар, казва: „Асана означава поза, която представлява изкуството да разположим тялото си като едно цяло – физическо, ментално и духовно…когато една асана се изпълнява правилно, различията между тяло и ум, ум и душа, трябва да изчезнат…Ако с правилната практика на асаните се съхранява здравето на клетките, то също се оздравява и физическата обвивка, а умът се приближава към душата.“

17: 25-  18: 00 – Практика  „Йога за благоденствие“  с Боян Ситникоски

Обучен доброволец от фондация Иша – основана от Садгуру.

Тази практика представя две лесни за изпълнение йогийски практики и една дихателна техника за подобряване на цялостното благосъстояние. Тези мощни инструменти подравняват и балансират физическите, психологическите и енергийните измерения на човека. Редовното практикуване:  Разтяга и активира гръбначния стълб; укрепва мускулите около гръбначния стълб;, успокоява нервната системата, намалявайки стреса и тревожността.

18: 00-  18: 25 – Медитация с  Янчо Янков – Сахаджа йога

Занимава се със Сахаджа йога повече от 20 години. Участвал е в много национални и международни семинари, свързани с тази практика. Изключително цени някои от семинарите в Италия и Индия, проведени с личното присъствие на основателката на Сахаджа йога – Шри Матаджи Нирмала Деви.

18: 30- закриване