Пролетен базар на книгата под открито небе

Публикувано:
09:16ч / 05.06.2018г
Брой прочитания:
677
Брой коментари:
0

През тази година Пролетният базар на книгата беше не в НДК, а в парка пред него. Според мнозина, мястото се оказва много подходящо за провеждане на събитието през топлия сезон.

Културната програма на базара беше разнообразна, както и в други години, но срещите с авторите този път бяха под открито небе – на временно издигнатата естрада или на самите алеи, край зелените площи, което създаваше особено приятна атмосфера.

Сред чуждестранните гости на събитието беше авторът на романа „Средният индекс на щастие“ (изд. „Изида“), спечелил Наградата за литература на Европейския съюз, португалският писател Давид Машадо. Той пристигна в София, за да представи книгата си. Това беше повод да бъдат представени и други романи, спечелили Наградата за литература на Европейския съюз, които са излезли у нас, благодарение на издателствата „Персей“ с директор Пламен Тотев и „Изида“ с директор Светлана Янчева.

По време на Пролетния базар на книгата в градината пред НДК беше представен и романът „Белвю“ от словашката писателка Ивана Добраковова (изд. „Наука и изкуство“), който също излиза с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС в поредицата на издателството „Новите лица на литературна Европа“. За книгата говориха доц. д-р Георги Цанков и преводачът Асен Милчев.

34288827_10156365326069804_8034349249065910272_nIMG_9649Освен утвърдени творци на Пролетния базар на книгата срещнахме и млади автори, които все повече набират популярност, като Емил Минчев, преводач и писател, чийто нов роман „Бяс“ (изд. „Изида“) се оказа изключително търсен (снимката вляво). Книгата представлява интересно преплитане на няколко жанра – крими, фантастика, психотрилър и хорър, а това събетание определено привлича читателите не само на младежка възраст.

Щандовете с книги игри по традиция също се радват на интерес. Тук открихме нашия млад приятел Николай Гьошев (вдясно), за когото издателската дейност е хоби. Той е израснал с книгите-игри и сега продължава да ги издава. Разнообразието на щанда му беше голямо. Особено аткрактивни за младите посетители се оказаха интерактивните книги с популярни приказки, на които може да се избере различно развитие на познатия сюжет.

Към кратката равносметка от тазгодишния Пролетен базар на книгата ще добавим мнението, споделено от издателите Даря Хараланова („Аквариус“), Силвия Чолева (издателство за поезия „Да“), Мартин Христов („Ерго“), че продажбите не са били по-малко от предишните години, когато събитието се провеждаше в залите на НДК, затова пък посетителите са били значително повече.

Дали това не означава, че пролетният вариант на това очаквано културно събитие в бъдеще ще се провежда вече винаги на открито?

Още снимки от Пролетния базар на книгата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук тук, тук и тук.

Източник: www.evropaworld.eu