Резултати от кампанията „Читател на годината 2015“

Публикувано:
06:10ч / 14.01.2016г
Брой прочитания:
476
Брой коментари:
0

Приключи националната кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината 2015“, организирана от Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация, и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.  В кампанията се включиха регионалните библиотеки в страната, които излъчиха своя победител измежду читателите си.

Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат. Инициативата си постави за цел да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти именно чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене.

„Обединението около любовта към книгите е изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Националната кампания „Читател на годината 2015“, която обедини всички – читатели, автори, библиотеки и институции, е ярко доказателство за приноса на страната ни за културното и духовно наследство на Европа и света.“ Това заяви евродепутат Мария Габриел при обявяването на победителите в кампанията в Столична библиотека. Сред официалните гости на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на Министерството на образованието и науката Ваня Кастрева, председателят на Комисията по образование в Народното събрание Ирена Соколова.

Мария Габриел подчерта, че Европа поставя много силен акцент върху ученето през целия живот. В този контекст наблегна на необходимостта от дигитализация на библиотеките, за да могат да отговорят чрез информационните технологии на съвременните читателски изисквания.

„Четенето е най-добрият начин да продължим да отстояваме ценностите, собствената си национална история и културно богатство. Носителите на приза „Читател на годината“ на регионалните библиотеки са ярко доказателство, че са живи изконното българско любопитство и жаждата за знания. Съвременните български автори са тези, които ни карат да усещаме как пулсът на българската съвременна литература може да бие още по-силно“, заяви още Мария Габриел.

Наградата за носителите на отличието „Читател на годината 2015“ на всяка една от регионалните библиотеки е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел. Техните имена са:

Христина Танчева – Благоевград

Люба Шекерова – Бургас

Десислава Хайдарова – Смолян

Нестор Несторов – Стара Загора

Галин Иванов – Добрич

Мариела Петкова – Търговище

Станислава Георгиева – Пловдив

Катя Кашукеева – Кюстендил

Севда Йовкова – Габрово

Зорница Сидова – Русе

Мариела Ганева – Велико Търново

Марина Стоилова – Варна

Владислава Царева – Плевен

Живка Николова – Разград

Лина Райкова – Хасково

Дамян Кичуков – Шумен

Наталия Бабаяшева – Силистра

Стефан Мавров – София

Димитър Савов – Кърджали

Борис Тодоров – Враца

Миглена Николова – Видин

 

Още по темата в сайта ни:

Евродепутат Мамия Габриел лансира кампания „Читател на годината“

Източник: Пресофис на Мария Габриел в Европейския парламент