Съветът на Европа приветства закона в Германия срещу насилието над жени

Публикувано:
15:40ч / 13.07.2016г
Брой прочитания:
356
Брой коментари:
0

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан приветства приетия от германския парламент закон, известен като “ Не значи не“, който е в съответствие с Конвенцията срещу насилието над жени.

„Изнасилването не е само физическо насилиеможе“, каза той по повод  Конвенцията от Истанбул Istanbul Convention на Съвета на Европа, която изисква европейските правителства да определят изнасилването като насилствен сексуален акт и да го криминализират. „Гласуваният закон означава, че когато жената откаже сексуална връзка, то думите й означават точно това.“

„Ратификацията от Германия на Конвенцията от Истанбул ще бъде важна стъпка за прекратяване на насилието над жени и домашното насилие на национално равнище и ще насърчи повече правителства да я ратифицират“ – добави той.

Истанбулската конвенция криминализира насилието срещу жените във всичките му форми. Целта й е да предотврати проявите на насилие, да защитава и подкрепя жертвите и преследва извършителите. Мониторинг за спазването на Конвенцията се осъществява чрез независима експертна група GREVIO или Групата от експерти за борба с насилието срещу жени и домашното насилие).

От 47 членове на Съвета на Европа, само пет (Армения, Азербайджан, Република Молдова, Руската федерация и Лихтенщайн) нито са подписали, нито са ратифицирали Конвенцията от Истанбул. Двадесет и две държави са я ратифицирали, двадесет – в това число Германия – са я подписали с намерението да я направят част от националното си законодателство.

Източник: www.coe.int