Седмица на Сервантес във Велико Търново

Публикувано:
08:20ч / 19.10.2022г
Брой прочитания:
173
Брой коментари:
0
През 2022 г. се навършват 140 години от публикуването на първия превод на романа „Дон Кихот“ на български език (1882) – дело на Христо Самсаров. По този повод Испанският център към Катедра „Романистика“ при Филологически факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, съвместно с Института за литература към БАН организират „Седмица на Сервантес“ във ВТУ (17-21 октомври 2022 г.).
 
Предстои представяне на изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека.“, която ще бъде официално открита от Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България и Ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов на 19.10. от 14 ч. пред зала „Европа“.
 
БНТ съдейства с предоставяне за прожекция на емблематичния мюзикъл „Човекът от Ла Манча“ (1968 г.) с Коста Цонев и Никола Анастасов, която ще се излъчи на 20.10. от 15 ч.
 
По време на събитието ще бъдат представени личността на преводача Христо Самсаров, преводите и рецепцията на „Дон Кихот“ в България, както и творчески интерпретации на романа и на персонажа в българското изкуство. Предвидени са: кръгла маса с доклади на учени, преподаватели и студенти от университети, научни институти и библиотеки в София, Варна и Велико Търново, и литературно четене на любими откъси от романа.

„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, организирана от посолството на Испания в България, в сътрудничество с Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“. Целта й е да бъдат представени на посетителите поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изложбата, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите и универсални писатели, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба „Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са се отразили и въздействали върху прочита и през вековете. Изложбата бе показана за първи път през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод четиристотин години от смъртта на Сервантес и през юни 2022г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Изложбата включва 28 гравюри, които съставят илюстрации от три издания на Дон Кихот:

  • 6 гравюри от илюстратора Хайман от английския превод на Дон Кихот на Т. Смолет от 1755 г. Едно от най-популярните издания в Англия и също така посветено на испанския посланик в Лондон по това време. Копие от това издание е седяло на нощното шкафче на Джордж Вашингтон.
  • 16 гравюри от изданието на Кралската академия на испанския език от 1780 г., която обединява творбите на най-важните испански чертожници и гравьори от онова време.
  • 6 гравюри от Густав Доре от първото френско илюстрирано издание, публикувано през 1863 г.

Изложбата включва и 9 пана с информация за гравюрите и различните издания на Дон Кихот, от които са част.

Източник: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“