Семинар по радиожурналистика в Тулча, Румъния

Публикувано:
09:37ч / 18.05.2019г
Брой прочитания:
365
Брой коментари:
0

Румънският Международен филмов фестивал за околната среда и хората „Pelicam“ за пета поредна година организира семинар по радиожурналистика в партньорство с Международната организация на франкофонията (МОФ) и Франкофонския регионален център за напреднали изследвания в областта на социалните науки (CEREFREA Villa Noël) на Букурещкия университет. Фестивалът e създаден през 2012 г. и има за цел да разпространява информация и да търси нови начини за постигане на устойчиво развитие. Провежда се в град Тулча заради близостта му до делтата на Дунав, която от години привлича вниманието на еколозите.

Семинарът се фокусира върху темата за околната среда и е насочена към студенти по журналистика, както и към млади професионалисти (под 35 години), говорещи френски език, от следните 23 страни: Армения, България, Хърватия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Словения, Словакия, Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Косово, Грузия, Молдова, Украйна, Кипър, Гърция.

Ще бъдат разработвани темите:

– Как се променя състоянието на околната среда в делтата на Дунав през последните 20 години. Какви са признаците на тези промени? По-добре ли е защитена отпреди или е обратното? Какви са основните рискове от деградация в района на делтата?
– Съвместим ли е професионалният риболов със статута на биосферния резерват? При какви условия?
– Дали туризмът е шанс или заплаха за делтата?
– Живот в делтата на Дунав. Какви са особеностите във влажна зона като делтата на Дунав и как се адаптира към тях ежедневието?
– Ролята на жителите за опазването на природата в делтата. Какви местни практики трябва да се поддържат или развиват?

Програма

Семинарът ще се проведе от 15 до 23 юни 2019 г. 10-те участници в него ще бъдат ръководени от журналиста Бенжамен Рибу, кореспондент в Румъния за няколко френски медии, включително RFI и RTBF, Жулиен Трамбуз – водещ и репортер на Radio France и лектор по журналистика в университета Екс-Марсилия, Никола Коради – звукорежисьор, отговорник по озвучаването в Radio France и лектор в журналистическия факултет на Университета Lumière-Лион 2.

Подготвените от участниците в семинара радиорепортажи ще се излъчват по време на фестивала „Pelicam“ и впоследствие ще бъдат предоставени на партниращи радиа с цел широко разпространение.

Целта на този семинар е да бъдат обучени студенти или млади журналисти как се правят радиорепортажи по темата за околната среда. Семинарът е замислен като продължение на кинофестивала „Pelicam“ и освен обучението, което предоставя на своите участници, ще допринесе да се документира развитието на околната среда в делтата на Дунав в Румъния.

През 2019 г. семинарът ще се проведе в две фази: първата ще включва обучение за правене на репортажи, а втората ще се проведе в рамките на самия кинофестивал, когато ще се прави радио на живо, т.е. семинарът ще се превърне в РАДИОТО на фестивала с едночасово предаване, което ще се излъчва директно в интернет.

Подбор

Участниците трябва да са студенти по журналистика или млади журналисти (възрастова граница 35 години). Те ще се научат как да пишат радиопроект, как да записват звук на място, как да редактират крайния продукт и как да работят в радиостудио. Подборът ще бъде направен от жури, което ще оцени първо мотивацията на човека. Необходимо е владеене на френски език.

Подкрепа: Организаторите ще поемат разходите на избраните студенти / млади журналисти (транспорт и престой) в рамките на наличния бюджет и ще издадат необходимата покана във връзка с получаване на визата за участниците, в чиито страни се изисква такава за Румъния.

Краен срок за кандидатстване: 27 май 2019 г.

Необходими документи: автобиография и мотивационно писмо до електронния адрес: benjamin@pelicam.ro

За повече информация: www.pelicam.ro.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: www.pelicam.ro