„Шахнаме: сказание за Зал“ от Фирдоуси в театър „Азарян“, НДК

Публикувано:
10:39ч / 23.05.2022г
Брой прочитания:
223
Брой коментари:
0

На 25.05.22 от 19.00 ч. в театър „Азарян“, НДК, ще бъде представен за първи път на българска сцена спектакълът „Шахнаме: сказание за Зал“ велекия поет на Персия Фирдоуси.

Спектакълът, вдъхновен от древния персийски епос „Книга на царете“, разказва една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от бащата си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран, се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия. Един спектакъл за изчезващия свят на човечността и актуалността на темите за власт и любов, разказан с великолепни актьори, танци и музика на живо.
Превод: Йордан Милев
Режисьор и сценична версия: Елена Панайотова
Композитор: Николай Иванов (група ОМ)

Художник: Юлиян Табаков
Хореограф: Росен Михайлов
Музика на живо: Марина Великова (група ОМ)
Участват: Добрин Досев • Велислав Павлов • Севар Иванов • Жана Рашева • Васил Ряхов • Ралица Стоянова • Росен Михайлов, както и алумни и студентите от НБУ

След възникналия публичен дебат между театър „Азарян“ и играещите трупи, който възпрепятства представянето, сега спектакълът се завръща на 25.05.2022г. в София.

От 5 до 12 февруари 2022г. екипът посети Техеран, за да открие юбилейното 40-то издание на престижния международен театрален фестивал „Фаджр“.  За първи път български режисьор и трупа е поканен да открие международната програма на фестивала. Гостуването в Техеран отбеляза 125 години дипломатически отношения между България и Иран (установени през 2022 г.). Според посланик Николина Кунева, за първи път в историята на тези отношения се реализира обмен с български творци в такъв мащаб.

Спектакълът отбеляза две големи годишнини на иранската култура: 1010 години от създаването на персийския епос „Шахнаме“ и 1000 от смъртта на неговия автор, които бяха отпразнувани по цял свят през 2020г.

Спектакълът се реализира с помощта на Министерство на културата, Столична община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ и фондация „Етюд“.

Номинации на театралните награди „Аскеер“ – 2022 за музика за Николай Иванов и за костюми за Юлиян Табаков (резултати ще се обявят на 24.05.)

Награда ИКАР – 2022 в категория „Авторска музика“ за Николай Иванов

Откриване на 40-ти Международен Театрален Фестивал „Фаджр“ в Техеран в разговор с екипа след спектакъла на 06.03.2022 г.

Номинация за „ярки постижения в областта на културата“ за режисура от Столична община за 2021 г.

Хаким Абу’л-Касим Фердоуси Туски е един от най-именитите и велики поети на Персия (днешен Иран), известен е с прозвището Омир персийски. Автор е на иранската национална поема Шах-наме или „Книгата на царете“ . Тя се състои от 60 000 строфи и в нея е описана историята на Персия от най-древни времена до проникването на исляма през VII век.

Шах-наме е сбор от поезия и проза на много поети. Но най-значимата част е тази на Фердоуси. Той е работил по нея в продължение на 35 години и е своеобразен връх на персийско-таджикския ренесанс. Разглеждана е като литературен шедьовър. Фердоуси започва да пише творбата през 977 г. и я приключва на 10 март 1010 г.