Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

Публикувано:
22:27ч / 25.10.2023г
Брой прочитания:
159
Брой коментари:
0

За шеста поред година единственият фестивал за дизайн в България — МЕЛБА (2 – 12 ноември 2023) среща публиката с едни от най-значимите имена в областта на типографията и графичния дизайн, илюстрацията, архитектурата, продуктовия и индустриалния дизайн.

Изпитаната формула от еднодневен симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, съпроводен от разнообразни изложби, работилници и дискусии в рамките на десетдневен фестивал, ще бъде приложена с размах и тази година от организаторите от Комплект.

„Щастливи сме, че през годините фестивалът успя устойчиво да изведе значимостта на дисциплината на преден план, да изтъкне потенциала ѝ и да запали международни сътрудничества. За предстоящото фестивално издание усилено работим по подготовката на стойностно и увлекателно съдържание, обстоен преглед на най-интересното от българския дизайн през изтеклата година и поредица от изложби на належащи съвременни теми“, споделят Адриана Андреева и Бояна Гяурова, основателки на Комплект.

По традиция ядрото на фестивала е лекционният форум на МЕЛБА, който тази година ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Топлоцентрала. Предстоящото издание включва великолепни лектори от шест различни държави: Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt, знакови съссътрудничеството с Международния филмов фестивал в Карлови Вари и фотографа Йозеф Куделка; Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw, студио за рисърч и дизайн, базирано в Ротердам и представено в музея за съвременно изкуство De Domijnen, Фондация Cosmo Caixa, културния център „Онасис“ и др.; Дебора Манети, дизайнер на шрифтове, автор на проекта Fight for Kindness и съосновател на италианското студио за типография и брандинг Zeta Fonts; Гонсало Хереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023; Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директорот Испанияс богато портфолио и клиенти, сред които Adidas и Camper; и Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с фокус върху колаборации с музиканти от различни сфери и клиенти като Nike, MTV, Sagmeister & Walsh, Universal music.

Билетите за симпозиума са на специална, early bird цена от 75 лв. (до 15-ти октомври включително) за място и 35 лв. онлайн. Можете да закупите своя билет за Международния МЕЛБА симпозиум тук.

Другият фокус във фестивала от самото му създаване е изложбата „Преглед на българския дизайн“. Тази година в нея шестима дизайнери работят в тясно сътрудничество с шест производствени компании в опит за „картографиране” на индустриалната база в България. Предприемаческият дух дава шанс на творците да се запознаят с нови методи, материали и машини извън обичайната им среда. Куратор на изложбата е Дима Стефанова, дизайнер и инициатор на образователната платформа Know-How-Show-How. Изложбата ще бъде открита на 2 ноември 2023 в галерия КО-ОП, като така ще бъде поставено началото на 10-дневния МЕЛБА фестивал.

Съпътстващите фестивални събития включват организираната за първа година от Комплект, в партньорство с Унгарския културен институт Лист, дизайн резиденция, която цели да създаде повече пространство за изследване, мислене и критика в областта на дизайна. В рамките на 3-седмичен престой в София графичната дизайнерка и илюстраторка от Будапеща Ката Моравски ще се потопи в изучаване на града, а резултатът от резиденцията ще може да бъде видян в рамките на изложба в института.

Сред акцентите в програмата е и изложбата „Дипломен проект“, представяща многообразието в похватите, медиите и темите, които вълнуват младото поколение днес и как то осмисля утрешния ден. Тази година на фокус е работата на Радина Йотова, визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Радина представя видео инсталацията, с която се дипломира от Кралската художествена академия в Хага през 2022 г. Работата ѝ разглежда абсурда, роден в опита да се имитира човешкото възприятие с алгоритми. Откриването е на 7 ноември в пространството за съвременно изкуство UniCredit Studio.

Изложби ще има още в Чешкия център и в галерия PORT A. Фестивалът ще е място и за творчески работилници за сито и ризо печат, водени от специалистите в областта Оскар Гинтер (Франция) и Диего Мена (Испания) и организирани в партньорство с българското SitoStudio. Подробна информация за фестивалната програма можете да откриете във Фейсбук и Инстаграм профилите на Melba Design Initiatives, както и на уебсайта festival.melba.bg.

Следете сайта на фестивала за дизайн МЕЛБА за актуална информация за симпозиума, изложбите и работилниците.

Организатор на МЕЛБА 2023 е Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Чешки център в България, Посолство на Испания, Институт Лист – Унгарски културен институт София, Посолство на Република Хърватия, както и с подкрепата на Fashion Days, Fontfabric, Уникредит Булбанк, Bulgaria Air, B2N, Epaygo, Easypay, SoftUni, SitoStudio. Визуална идентичност – Punkt.

За МЕЛБА

Фестивалът за дизайн МЕЛБА смесва различни перспективи към дизайна в разнообразни творчески активности – международен симпозиум, изложба-преглед на българския дизайн, съпътстващи изложби, работилници, лекции и др. Той е част от МЕЛБА – поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София.

За Комплект

Комплект е агенция за културен мениджмънт и консултации с фокус върху дизайна и други креативни практики. Основатели и двигатели на организацията (2015 г.) са Адриана Андреева и Бояна Гяурова, които имат над 10 години професионален опит в сферите творческа консултация, културен мениджмънт и редакторска работа, с фокус дизайн и визуална култура.