Писател открива радостта от бащинството в унгарската комедия „Здравей, мой живот“

Публикувано:
12:39ч / 27.10.2023г
Брой прочитания:
143
Брой коментари:
0

Кадър от филма: малкият Мор Пастор-Варади и Соболч Туроци в ролите на син и баща. Снимка: Фейсбук страницата на филма

Какво става, когато на един писател в творческа криза изведнъж му се наложи да се грижи за детето си, което той не е желал и дори никога не е виждал? Това е само увертюрата към прекрасната унгарска комедия „Здравей, мой живот“, която бе показана на галавечерта на Унгария в рамките на фестивала „Синелибри“ на 26 октомври т. г. във Филмотечно кино „Одеон“.

Филмът на сценариста Чаба Векеш, който е и сърежисьор заедно с Габор Рохони, предлага изобилие от пиперливи шеги и страхотни обрати в действието, които ни карат ту да се смеем, ту да се просълзяваме. Участват едни от най-популярните звезди на унгарското кино и телевизия: Соболч Туроци, Патриция Ковач, Золтан Мучи, Юли Бащи, Ференц Елек, Ласло Катона, Ласло Кесег, Диана Магдолина Киш. Напълно равностоен на тях с невероятната си игра е 6-годишният Мор Пастор-Варади, който изпълнява главната роля на малкия Шаму. Както стана ясно, той е бил подбран с кастинг измежду 200 деца, Направил е впечатление със своята самоувереност, адаптивност и невероятното спокойствие, което излъчва. Очевидно изборът му е бил попадение в десетката. Момо, както го наричат на галено, се чувства съвсем естествено пред камерата. Той еднакво добре върши бели и проявява достойнство и фантазия. Творческият екип бил изумен от това, че Момо изобщо не показал признаци на умора по време на едномесечния снимачен процес.

Сценаристът и сърежисьорът Чаба Векеш, който изпълнява и една от ролите във филма, разкрива в интервю за film.hu, че се е вдъхновил за сценария от собствените си преживелици с неговите синове, които непрекъснато му създавали главоболия. Ето как той обяснява заглавието на лентата, което отразява осъзнаването на родителството: „Ние едновременно казваме сбогом на това, което сме били, преди да станем родители, и приветстваме нещо ново. Не ставаме бащи, когато ни се родят деца, а когато нашите ценности се изравнят с техните. При някои процесът протича по-бързо, при други – по-бавно, а при трети никога не се получава“.

В „Здравей, мой живот“ постепенното сближаване между баща и дете, които до този момент не са се познавали, тръгва от фентъзи историите – те  са заменили някогашните традиционни приказки. Принуден от малкия си син да измисли такава история, за да го забавлява, главният герой – автор на фентъзи романи, най-после, след дълъг застой, успява да сътвори нещо стойностно.  Естествено, в приключенията, които ражда фантазията му, основните действащи лица са двамата със сина му. Така, увлечени в сюжета, те намират път един към друг.

Кадър от филма: Соболч Туроци и малкият Мор Пастор-Варади в ролите на баща и син

Освен комедия, филмът може да се нарече и семейна драма. Същевременно той ни дава интересен поглед към живота на интелектуалните среди в Унгария. В лентата може да се открият елементи на самоирония, свързани с трудния процес на създаване на книги и филми.

Плакатът на филма за премиерата му през август 2022 г.

Трябва да се отбележи, че „Здравей, мой живот“ е получил доста добра подкрепа от Унгарския филмов институт – 405 милиона форинта (около 2 млн. лева). Тези средства не са отишли напразно – лентата, пусната по кината в Унгария през август 2022 г., вече има над 50 000 зрители, а след пандемията броят на зрителите на даден филм в страната рядко надхвърля 30 000.

Нели Димова Снимка: www.evropaworld.eu

„Много се надявам този филм да бъде глътка свеж въздух в морето от филми, в което ни потопи тази година „Синелибри“ – каза преди прожекцията в кино „Одеон“ Нели Димова от Институт Лист“ – Унгарски културен институт. „Здравей, мой живот“ не е направен по книга, но пък главният персонаж в него е писател. Известната и уважавана преводачка поясни, че Унгария може да се похвали през годините с доста екранизации, винаги има поне по една на година. „Само за миналата 2022 г. на голям екран в страната бяха показани филмите „Романът на Ида“ от режисьорката Кристина Года по едноименния роман на писателя Геза Гардони и анимационният „Толди“ на режисьора Марцел Янкович по едноименната поема на поета Янош Аран. В началото на тази година по екраните мина документалният филм-портрет на Дьорд Мор Карпати „Собствена гора“ за писателя Петер Надаш, който през последните години винаги е сред най-сериозните претенденти за Нобеловата награда за литература. А съвсем наскоро излезе и филмът на режисьора Барнабаш Тот „Майсторска игра“ по „Шахматна новела“ на австрийския писател Стефан Цвайг… Надяваме се и догодина да работим с чудесния екип на „Синелибри“ и, дай Боже, в конкурсната програма да имаме и унгарски филм“ – допълни в заключение Нели Димова.

Станислава Айви и Алек Алексиев Снимка: www.evropaworld.eu

Подходящо встъпление преди гледането на филма беше и разговорът на Станислава Айви от екипа на фестивала с актьора и продуцент Алек Алексиев за отговорността да си родител, за трудните ситуации, с които трябва понякога да се справя един баща при всекидневните грижи за детето си, както се случва в „Здравей, мой живот“. Той изрази възхищението си от играта на Соболч Туроци в главната роля и от химията, която се е получила между него и малкия Момо в образа на неговия син. Подчерта и значението на литературната основа – хубавият сценарий. За Алек Алексиев да играеш във филм с партньор дете е огромно удоволствие, защото гледаш истината в очите. Ако актьорите с опит използват понякога различни трикове, при децата това го няма. Те са винаги искрени и истински.

Искрен и истински се е получил целият филм „Здравей, мой живот“ и със сигурност ще спечели сърцата на много хора.

Още снимки от представянето унгарската галавечер може да видите тук.

Гергина и Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

„Дворецът“ на Роман Полански – спорен, но забавен

Испанска галавечер на фестивала „Синелибри“

Почетохме 100-годишнината от рождението на Итало Калвино в Каза Либри

Каре аса от финландски кинозвезди играят в „Четири непораснали възрастни“

Албанска киносатира за режима на Енвер Ходжа с премиера на „Синелибри“

Моника Белучи – героиня във филм по комикс на фестивала „Синелибри“

„Ваймар Експрес“: пътуване към мрачното минало на Фани Попова-Мутафова

Синелибри започна с „Клети създания“ на Йоргос Лантимос

Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023

Източник: www.evropaworld.eu