Сирийски деца изхранват семействата си

Публикувано:
06:09ч / 03.07.2015г
Брой прочитания:
137
Брой коментари:
0

Конфликтът и хуманитарната криза в Сирия въвличат все повече деца в трудова експлоатация и са необходими спешни мерки за предотвратяването на това опасно явление, твърди нов доклад на УНИЦЕФ и Save the Children. „Децата на Сирия плащат висока цена за провала на целия свят да сложи край на конфликта“, обобщава анализът на ситуацията на терен.

Докладът разкрива, че децата подпомагат семейния бюджет в над три-четвърти от домакинствата, които продължават да живеят в Сирия. Тревожни са тенденциите и сред напусналите родината си: в Йордания близо половината от сирийските деца бежанци са ключовите или дори единствени хора, които изкарват прехрана за семействата си. Има данни дори за сирийски деца бежанци на по едва 6 години, които работят в някои части на Ливан. Най-уязвими от всички работещи деца са тези, които са въвлечени във вредни и опасни дейности като въоръжени конфликти, сексуална експлоатация и други нелегални дейности като организираната просия и трафика на хора.

„Кризата в Сирия драстично е намалила възможностите за изкарване на прехрана и милиони домакинства са обеднели, в резултат на което нивата на детски труд достигат застрашителни размери“, каза д-р Роджър Хърн, Регионален директор на Save the Children за Близкия Изток и Евразия. Той допълни: „Тъй като ситуацията за семействата става все по-отчайваща, децата започват работа, за да могат да оцелеят. Без значение дали са в Сирия или в съседни държави, те се превръщат в основни икономически играчи“.

Докладът разкрива, че нарастващ брой деца работят в пагубни условия, където рискуват сериозно да увредят здравето и благосъстоянието си.

„Детският труд възпира физическия растеж и развитие, тъй като предполага продължителна и изтощителна работа срещу оскъдно заплащане и се осъществява в опасна и нездравословна среда“, каза д-р Питър Салама, Регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия Изток и Северна Африка. Той добави: „Носенето на тежки товари, излагането на влиянието на пестициди и токсични химикали и продължителната работа са само някои от големите рискове, пред които децата се изправят ежедневно“.

Според доклада 3 на всеки 4 от запитаните деца в големия бежански лагер Заатари в Йордания са споделили за здравословни проблеми, свързани с работата им.  А 22% от децата, които работят в земеделския сектор в Мафрак и в Йорданската долина, са получили наранявания в следствие на тежкия труд.

Освен това децата, които са принудени да работят, е много по-вероятно да отпаднат от училище – което засилва още повече стараха от появата на феномена „изгубено поколение“ сред  сирийски деца.

УНИЦЕФ и Save the Children призовават настоятелно своите партньори и лидерите в инициативата „Без изгубено поколение“, както и широката международна общност, правителства-домакини на сирийските бежанци и гражданските организации – да предприемат набор от спешни мерки, за да прекратят порочната практика на детски труд в Сирия и в страните, засегнати от хуманитарната криза.

Какво включват тези мерки:

  • Да се подобри достъпът до възможността за изкарване на прехрана чрез отпускането на повече средства за откриването на доходоносни дейности сред възрастните;
  • Да се осигури безопасно и качествено образование за всички деца, засегнати от кризата;
  • Прекратяването на най-ужасните форми на детски труд да стане приоритет за правителствата и за бизнес сектора;
  • Да се инвестира в заздравяването на национални и общностни системи и услуги за закрила на децата.

Още полезни данни:

Чрез инициативата „Без изгубено поколение“, която стартира през 2013 г., УНИЦЕФ, Save the Children и други партньори си поставиха за цел да превърнат детската закрила и образователните възможности в център на хуманитарната реакция на кризата в Сирия – с твърд ангажимент да обърнат тенденцията и да предотвратят появата на „изгубено поколение“. Детският труд е една от основните пречки пред спазването на този ангажимент.

Към днешна дата около 2 милиона деца живеят извън Сирия като бежанци.

Преди войната Сирия беше държава със средни нива на доходите на населението.  Икономиката на страната позволяваше на повечето хора да имат нормален жизнен стандарт, а почти всички деца ходеха на училище – грамотността в Сирия беше над 90%.

5 години по-късно страната е под обсадата на страдание и нищета, а 4 на всеки 5 души в Сирия живеят в бедност и 7.6 милиона са вътрешно разселените през 2014 година.

Нивата на безработица от 14.9 % през 2011 скочиха до 57.7% в края на 2014 година.

64.7% от хората в Сирия са живели в крайна бедност през 2014г., като е било непосилно за тях да посрещнат най-основните си хранителни и нехранителни нужди.

Съседни държави също страдат от ужасните последици на тази хуманитарна криза, тъй като са принудени да посрещнат 4 милиона бежанци, които бягат от войната.

 

Източник: УНИЦЕФ