Софийският залез огря платната на Томата

Публикувано:
13:56ч / 04.11.2022г
Брой прочитания:
146
Брой коментари:
0

Изложба, посветена на 85-годишнината от рождението на художника Тома Трифоновски и 12 години от кончината му,  бе открита на 1 ноември т. г. по залез слънце на Моста на влюбените в София. Под надслов „Колко си хубава, Господи!“ са представени над 60 репродукции на живописни платна на художника, известен като майстор на голото тяло, натюрморта и женския портрет.

Проявата, организирана от съпругата на Томата – Светлана, и дъщеря му Невена Трифоновска, бе открита от кмета на община „Триадица“ Димитър Божилов. В изказването си изкуствоведката Мария Василева представи творчеството на художника, наричан „поет на мечтите“, чиито произведения са изложени в редица наши галерии, както и частни колекции. Актрисата Красимира Казанджиева прочете произведения от поета Христо Фотев, чийто стих е използван за мото на изложбата.

На изложбата, чието начало бе планирано да съвпадне с падането на нощта, се стекоха много колеги и приятели на Томата, а минувачите имаха възможност да оценят магическото излъчване на тази импровизирана сбирка от негови платна. Те могат да бъдат разглеждани в продължение на две седмици. Събитието се осъществява със съдействието на Столична община и община Плевен.

По време на откриването на изложбата приятел на Томата пожела на организаторите късмет. Той се аргументира с това, че сред пътуващите с „Титаник“ е имало и млади, и красиви, и богати хора, но са се спасили само късметлиите. А що се отнася до съдбата на Тома Трифоновски, освен огромен талант той е имал и голям късмет.  Художникът е роден в семейството на българите Евгения и Ахил Трифонови в село Драничево (днес Кранохори) в Северна Гърция. Неговият прадядо е зографът Тома, чието име носи. По време на кървавата Гражданска война в Гърция бъдещият художник става едно от 20-те хиляди българчета, които през 1948 г. са отделени от семействата си и са изведени от страната. Предлогът е да ги спасят от войната, но целта е била да бъдат македонизирани. Томата попада в Чехословакия, където учи и живее в детски домове. По-късно Червеният кръст събира семейството му в Унгария. В Будапеща се запознава с български студенти, които му дават да чете поезията на Христо Ботев и му припомнят това, което знае от дядо си Никола – че е българин. Представят го на големия художник Ендре Домановски, който го обучава. Налага се семейството му да си тръгне за България и се установява в Плевен. През 1966 г. Тома Трифоновски завършва Художествената академия в София. Живее в Плевен, Враца и София. 1966 г.  Той се развива като творец с неподражаем стил още през 70-те години на ХХ в., но рисува своите прекрасни момичета до края на живота си. Негови произведения може да се видят във всички наши галерии, в много европейски страни, САЩ, Канада, Австралия, Южна Африка. Над 100 негови платна са част от художествените сбирки на видни граждани в Кипър. Представян е в музея Пти Пале в Женева, Пушкинския музей,френски и италиански галерии, Австралия, Зимбабве и др.

През 2017 г. излиза книгата „Томата” с живи разкази от 36 автори за живота му.

Гергина и Владимир Дворецки

Още наши снимки от откриването на изложбата може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu